Prima pagină D:News

Sursele de carbohidraţi buni şi motivele pentru care trebuie să îi includem în alimentaţie

Redactia Descopera.ro | 05.23.2018 | ● Vizualizări: 1590
Foto: arhiva     + zoom
Galerie foto (1)

Carbohidraţii sunt nutrienţii care îţi oferă energie, de aceea ar trebui să reprezinte cel puţin jumătate din caloriile pe care trebuie să le incluzi în dieta ta zilnică. Calitatea lor contează şi pentru siluetă, dar şi pentru sănătate. Cei buni, care se află în cereale integrale, leguminoase, legume proaspete şi fructe, sunt cele mai sănătoase surse de energie. Dacă înlocuieşti în dietă carbohidraţii simpli cu cei complecşi vei putea să slăbeşti sănătos, fără să te înfometezi, şi să îţi recapeţi starea de sănătate.

“Organismul uman este cea mai perfectă si complexă ,,maşinărie’’. Continuând cu această metaforă, carbohidraţii (adică glucidele sau zahărul din alimente) reprezintă „combustibilul” său preferat, Aceşti pot fi însă buni sau răi . Zaharurile sunt principala sursă de energie a corpului’’, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?

În general, regimul alimentar trebuie să fie echilibrat, aşa că e indicat să evităm consumul excesiv de zaharuri. “Este important să ştim că glucidele pot fi de două tipuri: simple (rapid absorbabile)- carbohidraţii ,,răi’’ şi complexe (lent absorbabile)- carbohidraţii buni. Fibrele sunt o parte a glucidelor complexe şi pot fi solubile în apă sau insolubile. Cele solubile au rol în scăderea absorbţiei glucidelor şi a grăsimilor alimentare, iar cele insolubile absorb apa şi contribuie astfel la combaterea constipaţiei’’ , adaugă specialistul

În dietă trebuie să predomine glucidele complexe, nu cele simple, asta pentru a nu crea oscilaţii glicemice mari. “Aportul zilnic de hidraţi de carbon trebuie adaptat stării de sănătate, vârstei, condiţiei fizice sau activităţii prestate.



Recomand să se opteze pentru alimente cu indice glicemic scăzut. Prin acel indice glicemic înţelegem cât de repede şi cât de mult creşte nivelul de zahăr din sânge (adică glicemia) atunci când consumăm un aliment’’ , mai spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI