Prima pagină D:News

O cercetătoare româncă a găsit cea mai bună metodă de a avea o discuţie în contradictoriu cu partenerul

Alexandru Voiculescu 07.03.2018 | ● Vizualizări: 6018
Credit: Unsplash/Pablo Heimplatz     + zoom
Galerie foto (1)

Niciun fel de relaţie nu este ferită de conflicte, fie ele simple discuţii în contradictoriu, fie războaie în adevăratul sens al cuvântului. Oricum, chiar şi în fazele inofensive, o ceartă nu este un lucru tocmai bun, de aceea, un grup de cercetători de la Universitatea Oklahoma, conduşi de o româncă, au venit cu o soluţie.

Conform studiului publicat recent, schimbarea modului în care abordezi discuţiile cu persoana apropiată poate face ca micile neînţelegeri să devină conversaţii productive, scrie Curiosity.

Pentru studiu, echipa a recrutat 675 de studenţi, dintre care aproximativ două treimi erau femei. Toate persoanele participante erau într-o relaţie şi toate aveau o ceartă care tot se repeta. Au completat un chestionar online cu privire la relaţia lor şi la cearta recurentă, inclusiv detalii despre scopurile lor pentru acea dispută şi efectele pe care le avea.

Cercetătoarea româncă Ioana Cionea, profesor asistent în comunicare la Universitatea Oklahoma şi conducătoarea studiului, susţine că elementul care determină crearea unei conversaţii productive este un concept pe care l-a numit „interdependenţa disputei” şi se referă la situaţia când ambii tratează discuţia în contradictoriu ca ceva pe care o pot rezolva împreună, fără ca o persoană să dea vina pe cealaltă. Desigur, pentru a ajunge la o rezolvare, ambele părţi trebuie să ajungă la un consens.

Mai există şi certuri în care nu există mult loc de interdependenţă, spre exemplu, atunci când unul dintre parteneri lasă vase nespălate, iar problema ar fi rezolvată dacă persoana în cauză va rezolva problema. Aceste tipuri de certuri, conform cercetătorilor, tind să fie mai mult despre dominanţă. Aici, partenerii doreau mai mult să câştige, dorind să schimbe comportamentul partenerului. Nu a fost surprinzător să se afle că cei ale căror certuri aveau mai multe interdependenţă sunt mai satisfăcuţi cu relaţia lor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fericirea există într-o relaţie! Iată cele 5 secrete

10 secrete pentru o relaţie fericită

Cuvintele care pot duce la degradarea relaţiei de cuplu. Cum pot fi contracarate acestea

Motivul pentru care mulţi oameni nu pot avea o relaţie de durată