Home » D:News » Afacerile fermierilor, ameninţate de virusul pestei porcine africane

Afacerile fermierilor, ameninţate de virusul pestei porcine africane

Afacerile fermierilor, ameninţate de virusul pestei porcine africane
Publicat: 26.07.2018
Epidemia de pestă pocină din ultima perioadă afectează afacerile fermierilor, care sunt nevoiţi să sacrifice mii de animale. Peste 3.000 de porci au fost sacrificaţi în judeţul Brăila din cauza virusului, iar autorităţile au anunţat că eutanasierea animalelor va continua zilele următoare.
Fermierii români sunt afectaţi din pricina numărului mare de porci pe care sunt nevoiţi să îi sacrifice, anunţând că îşi vor închide afacerile. De pildă, producătorul de mezeluri Carniprod Tulcea, o afacere de 18 milioane de euro, condus de Nicolae Ciuleac, a anunţat că va renunţa la activitatea de creştere a porcinelor, după ce pesta porcină africană i-a afectat peste 40.000 de porci, scrie Mediafax.
 
„Am ajuns la 29.000 de porci ucişi dintr-un total de 45.000 de porci ce urmează să fie ucişi şi incineraţi. Trebuie să distrugem şi 500-600 de tone de carne de porc din depozite. Suntem într-o zonă critică aici în apropiere de Delta Dunării. Pe viitor vom achiziţiona carne de porc de la alţi producători“, a spus, pentru Ziarul Financiar, Nicolae Ciuleac.
 
Fermierii au avertizat că peste 65.000 de porci urmează să fie sacrificaţi la nivelul ţării din cauza virusului pesta de porcină africană care a fost depistat în judeţe precum Satu Mare, Bihor, Constanţa, Ialomiţa, Brăila, cel mai recent focar depistându-se miercuri în judeţul Sălaj, acest lucru urmând să influenţeze creşterea importurilor.
 
Potrivit datelor furnizate de Eurostat, Biroul de Statistică al Uniunii Europene, în primele patru luni din 2018, importurile de carne de porc au crescut cu 30% faţă de anul precedent, ajungând la peste 140 de milioane de euro în aprilie 2018, iar în anul 2017, românii au mâncat carne de porc provenită din import în valoare de 475 de milioane de euro.
 
La jumătatea lunii iulie, autorităţile române au apelat la ajutor din partea Uniunii Europene, pentru fermierii afectaţi de virsul pestei porcine.
 
„Am socotit necesar, stimaţi colegi, să vă informez şi să mă folosesc de această întâlnire şi să solicit în numele ţării mele ajutor. De altfel, am transmis celor doi comisari europeni, domnului Phil şi Vytenis Andriukaitis, o solicitare pentru un sprijin concret financiar, pentru a-i putea ajuta pe fermierii români greu încercaţi de prezenţa acestui virus şi de măsurile radicale de intervenţie necesare a fi luate”, a precizat Ministrul Agriculturii.
 
Miercuri, ANSVSA a anunţat că un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în judeţul Sălaj, la două cadrave de poci mistreţi găsite într-o pădure din comuna Măierişte care se află în apropierea limitei de judeţ dintre Satu Mare şi Bihor.
 
„În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (IDSA) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă”, precizează Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase