Home » D:News » Cel mai mare studiu de acest fel scoate la iveală pericolele reale ale alcoolului

Cel mai mare studiu de acest fel scoate la iveală pericolele reale ale alcoolului

Publicat: 29.08.2018
O nouă cercetare ştiinţifică arată că nu există un nivel sigur al consumului de alcool. Publicat pe 24 august în jurnalul The Lancet, cercetătorii demonstrează că în 2016, aproape 3 milioane de decese din întreaga lume au fost atribuite consumului de alcool, inclusiv 12% dintre toate decesele la bărbaţii între 15 şi 49 de ani.

„Riscurile de sănătate asociate cu alcoolul sunt masive”, a precizat Emmanuela Gakidou, autoarea principală a studiului de la Institute for Health Metrics and Evaluation din cadrul Universităţii Washington şi autorul principal al studiului. „Descoperirile noastre sunt în concordanţă cu alte studii, care au găsit corelaţii clare şi convingătoare între consumul de alcool şi morţile premature plus apariţia unor afecţiuni precum cancerul şi bolilor cardiovasculare”, adaugă cercetătoarea.

Studiul nu face distincţia între diferitele băuturi alcoolice, precum vinul, berea sau băuturile spirtoase, din cauza lipsei datelor. Totuşi, cercetătorii au avut la dispoziţie date cu privire la decesele şi bolile asociate consumului de alcool în general, scrie Medical Xpress.

S-a mai observat şi că tiparele variază mult în funcţie de ţară şi gen, de consumul mediu per fiecare consumator şi bolile care şi atribuite alcoolului. La nivel global, în 2016, mai mult de două miliarde de oameni sunt băutori, iar 63% dintre aceştia sunt bărbaţi.

Studiul face parte din proiectul Global Burden of Disease (GBD) şi caută să determine urmările consumului de alcool şi al tiparelor acestora între anii 1990 şi 2016 pentru 195 de ţări, în funcţie de vârstă şi sex.

„Cu cea mai mare bază de date de până acum, studiul face ca relaţia dintre sănătate şi alcool să fie clară – băutul cauzează probleme substanţiale de sănătate în mai multe moduri, în întreaga lume”, a adăugat Griswold.

În 2016, opt dintre cele zece ţări cu cele mai mici rate ale decesului atribuit consumului de alcool erau ţări din Orientul Mijlociu, precum Iordania, Arabia Saudită şi Siria.

La polul opus, şapte din cele zece ţări cele mai mari consumatoare de alcool sunt în zona baltică, estul Europei şi centrul Asiei, precum Rusia, Lituania, Ucraina şi Kazahstan.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce se întâmplă în corpul nostru când bem alcool?

Consumul unui singur pahar de alcool în plus pe săptămână îţi scurtează viaţa cu 30 de minute

Când consumul de alcool duce la alcoolism şi cum se poate combate acesta

Persoanele care nu consumă alcool sunt mult mai predispuse să lipsească de la locul de muncă din cauza problemelor de sănătate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase