Home » D:News » Moment istoric! Coreea de Sud şi Nord vor distruge 11 posturi de pază din prima linie

Moment istoric! Coreea de Sud şi Nord vor distruge 11 posturi de pază din prima linie

Publicat: 27.10.2018
Moment istoric! Coreea de Sud şi Nord vor distruge 11 posturi de pază din prima linie
Armatele din Coreea de Nord şi Coreea de Sud au convenit vineri să distrugă complet 11 posturi de pază din prima linie până la sfârşitul lunii noiembrie şi au discutat despre următorii paşi în implementarea unui acord militar amplu semnat luna trecută pentru a reduce tensiunile, relatează AP.
Aceştia au convenit, de asemenea, să realizeze un studiu comun la începutul lunii viitoare pentru construirea unei căi navigabile de 70 de kilometri pe litoralul vestic, unde navele civile din ambele ţări vor putea să treacă liber, potrivit unei declaraţii publicate după discuţiile avute în satul de frontieră Panmunjom,  scrie Mediafax.
 
Planurile de a elimina posturile de pază şi de a folosi în comun estuarul râului Han au fost printre angajamentele expuse în acordul militar încheiat luna trecută, în cadrul unui summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in.
 
Discuţiile de vineri au venit la o zi după ce cele două Corei şi Comandamentul ONU condus de SUA au completat eliminarea armelor de foc şi a trupelor dintr-o zonă controlată în comun la satul de frontieră. Cele două state au fost, de asemenea, de acord cu dezafectarea minelor din zonele de frontieră şi intenţionează să înceapă căutarea comună a rămăşiţelor soldaţilor ucişi în timpul războiului coreean din 1950-53.
 
Potrivit declaraţiei furnizate de Ministerul Apărării din Coreea de Sud, Coreii au convenit să finalizeze retragerea personalului, a armelor de foc şi a echipamentului, precum şi distrugerea celor 11 posturi de pază până la sfârşitul lunii noiembrie. Ei intenţionează să verifice împreună rezultatele în decembrie.
 
În acordul din septembrie, cele două state s-au angajat să retragă în cele din urmă toate posturile de pază din zona demilitarizată dintre ele.
 
Coreenii nu au redactat vineri un program de constituire a unui comitet militar comun care să menţină comunicarea şi să evite crizele şi ciocnirile, însă au fost de acord că aceasta ar trebui stabilită „în curând”.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase