Home » D:News » Rusia ameninţă că poate ţinti SUA şi ţările care găzduiesc sisteme de rachete americane. Reacţia NATO

Rusia ameninţă că poate ţinti SUA şi ţările care găzduiesc sisteme de rachete americane. Reacţia NATO

Rusia ameninţă că poate ţinti SUA şi ţările care găzduiesc sisteme de rachete americane. Reacţia NATO
Publicat: 21.02.2019
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat că dacă ţara este ameninţată, Moscova va lua măsuri de retorsiune şi asimetrice împotriva SUA şi ţărilor europene care găzduiesc sisteme de rachete americane, informează site-ul agenţiei Tass.
„Am spus deja şi vreau să repet, şi acest lucru este vital, repet acest lucru în mod special, că Rusia nu intenţionează să fie prima care va amplasa aceste rachete în Europa”, a precizat liderul de la Kremlin cu ocazia discursului său anual privind Starea Naţiunii, potrivit Mediafax.
 
„Dacă (rachetele) sunt într-adevăr fabricate şi instalate pe continentul european, iar SUA au aceste planuri (…) acest lucru va conduce la o deteriorarea abruptă a situaţiei în domeniul securităţii internaţionale şi ar crea ameninţări serioase la adresa Rusiei, deoarece zborul până la Moscova pentru anumite tipuri de rachete durează 10-12 minute. Aceasta este o ameninţare foarte gravă pentru noi. În acest caz vom fi forţaţi, şi vreau să subliniez acest lucru, vom fi forţaţi să ne gândim la măsuri în oglindă şi asimetrice”, a adăugat Putin.

NATO consideră „inacceptabile” ameninţările Rusiei

Alianţa Nord-Atlantică a respins acuzaţiile Moscovei privind sistemele antibalistice NATO din România, catalogând „inacceptabile” afirmaţiile preşedintelui Vladimir Putin.

„Afirmaţiile Rusiei cu ameninţări la adresa aliaţilor sunt inacceptabile. Îndemnăm Rusia să se concentreze pe revenirea la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare”, a declarat Piers Cazalet, un purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

„NATO este o alianţă defensivă, pregătită să apere toate statele membre de orice ameninţare. Nu vrem o nouă cursă a înarmării, iar aliaţii au îndemnat în mod repetat Rusia să distrugă în mod verificabil rachetele cu rază medie de acţiune”, a subliniat Piers Cazalet, citat de agenţiile de presă AFP şi DPA.

Oficialul NATO a subliniat, potrivit ediţiilor italiană şi spaniolă a agenţiei de presă Sputnik, că acuzaţiile Rusiei referitoare la sistemele antibalistice NATO din România şi Polonia sunt „lipsite de fundament” şi constituie o „încercare de distragere a atenţiei de la propria încălcare a Tratatului INF”.

Preşedintele Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase