Home » D:News » Alpinistul Horia Colibăşanu pleacă spre Himalaya, pentru a deschide o nouă rută spre unul dintre cele mai periculoase vârfuri montane

Alpinistul Horia Colibăşanu pleacă spre Himalaya, pentru a deschide o nouă rută spre unul dintre cele mai periculoase vârfuri montane

Alpinistul Horia Colibăşanu pleacă spre Himalaya, pentru a deschide o nouă rută spre unul dintre cele mai periculoase vârfuri montane
Publicat: 28.03.2019
Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu pleacă, astăzi, spre Himalaya, în încercarea de a deschide o nouă rută spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), clasat în top cinci cei mai periculoşi munţi, alături de alţi doi sportivi, transmite Mediafax.

Potrivit unui comunicat, alpinistul Horia Colibăşanu, care a urcat pe opt dintre cele mai înalte vârfuri din lume, pleacă joi în următoarea sa expediţie în Munţii Himalaya, la peste 8.000 de metri. De data aceasta, alpinistul timişorean şi-a propus să deschidă o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), clasat în top cinci cei mai periculoşi munţi.

În următoarele zile, Horia Colibăşanu va începe aclimatizarea în zona masivului Annapurna, urmând ca în data de 10 aprilie să înceapă expediţia spre tabăra de bază a muntelui Dhaulagiri.

În acest an, alpinistul va face echipă anul cu Marius Gane, 51 de ani, sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, şi de Peter Hámor, 53 de ani, alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor.

„Deschiderea unei rute noi în Himalaya, la peste 8.000 de metri, este un proiect mai vechi, pentru care am mai avut câteva tentative. Cred în şansa acestui an pentru că şi colegii de expediţie, Marius Gane şi Peter Hámor, îşi doresc un astfel de proiect. Împreună, avem ani de experienţă în expediţii la mare altitudine mai mulţi decât vârsta oricăruia dintre noi. Peter şi cu mine am urcat deja pe Dhaulagiri, iar Marius are experienţa multor rute tehnice şi cu grad de dificultate ridicat. Doar vremea să ţină cu noi anul acesta. Suntem încrezători şi pornim cu pregătire fizică de luni de zile pentru a face faţă unui traseu pe care nu a mai călcat nimeni până acum̋”, a declarat Horia Colibăşanu, la plecarea spre Himalaya.

Conform planului expediţiei, cei trei sportivi vor porni spre baza muntelui Dhaulagiri în data de 10 aprilie. În 16 aprilie, şi-au planificat să ajungă în tabăra de bază, iar din 19 aprilie vor începe aclimatizarea spre altitudine mai mare, vor pregăti ruta de urcare şi vor instala taberele intermediare spre vârf. Ascensiunea finală este planificată în perioada 15-25 mai, când este estimat intervalul de timp optim pentru expediţiile la peste 8.000 de metri. Sportivii au planificat întoarcerea în ţară la începutul lunii iunie a acestui an.

În acest an, are loc cea de-a 21-a expediţie internaţională a lui Horia Colibăşanu şi cea de-a 16-a în Munţii Himalaya.

Horia Colibăşanu este sportiv de performanţă, alpinist de mare altitudine, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe opt din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase