Home » Stiinta » O zi la munte îţi schimbă sângele pentru o lună întreagă

O zi la munte îţi schimbă sângele pentru o lună întreagă

10.22.2016
O zi la munte îţi schimbă sângele pentru o lună întreagă
Organsimul uman începe să se adapteze la altitudini în aproximativ o zi. Schimbările din organsim pot dura aproximativ o lună, chiar dacă persoana s-a întors la altitudini mai joase.

În premieră, cercetătorii au analizat mostrele de sânge ale alpiniştilor şi au observat că există schimbări multiple care afectează abilitatea globulelor roşii de reţinere a oxigenului în mediile cu un nivel scăzut de oxigen. 

Ipotezele anterioare presupuneau că organismul uman va produce noi globule roşii atunci când se află la altitudini înalte, pentru a fi capabile să furnizeze oxigenul necesar  muşchilor şi organelor  Ceea ce înseamnă că în locuri precum baza montană de pe Muntele Everest, Nepal (unde atmosfera conţine cu  53%  mai mult oxigen decât cea de la nivelul mării), omul îşi înlocuieşte globulele roşii cu unele noi care vor putea transporta noul tip de oxigen. 

,,Asta a fost povestea pentru 50 de ani,” a declarat Robert Roach, cercetător şi director din cadrul Altitude Research Centre din cadrul Universităţii din Colorado.

Noua ipoteză întâmpină anumite probleme. Deşi aceasta poate fi aplicată pentru persoanele care îşi trăiesc toată viaţa la altitudini înalte sau la altitudini joase, aceasta nu poate explica exact experienţele trăite de alpinişti sau paraşutişti. Deoarece în timp ce corpul produce două milioane de globule noi pe secundă, organismul are nevoie de câteva săptămâni pentru a înlocui toate globulele roşii.

Însă, după cum afirmă Lovett, ,,orice om se poate adapta în câteva săptămâni”. Pentru a investiga fenomenul, Roach şi echipa sa au lucrat cu un grup de voluntari pentru a descoperi schimbările biologice de bază care se produc în corpul uman atunci când ajung în zone cu altitudini ridicate.

Echipa a trimis 21 de voluntari sănătoşi (12 bărbaţi şi nouă femei) către tabăra de pe vărful muntelui Chacaltaya, din Bolivia (5.260m )

Sângele lor a fost analizat înainte să plece în tabără şi la anumite intervale atunci când se aflau pe munte. Experţii au aflat că organismul voluntarilor s-a adatat în timpul călătoriei pe munte, acestea rămânând la fel timp de câteva săptămâni după ce au coborât la altitudini mai joase. Globulele roşii au început să se adapteze la câteva ore după ce au fost expuşi doar o zi la aerul rarefiat. 

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citim următoarele articole: