Home » D:News » Probleme pentru SpaceX în timpul testării capsulei Crew Dragon care trebuie să ducă în vară astronauţi în spaţiu

Probleme pentru SpaceX în timpul testării capsulei Crew Dragon care trebuie să ducă în vară astronauţi în spaţiu

Publicat: 23.04.2019
Un incident misterios, dar aparent serios, a avut loc sâmbătă la Cape Canaveral, în Florida, şi a vizat o capsulă SpaceX destinată să ducă în spaţiu, în a doua parte a acestui an, astronauţii americani.
„Astăzi devreme, SpaceX a desfăşurat o serie de teste de motorizare pe un vehicul de test Crew Dragon în standul nostru din Landing Zone 1 din Cape Canaveral. Testele iniţiale s-au finalizat cu succes, dar la testul final s-a înregistrat o anomalie la standardul de testare”, a afirmat un purtător de cuvânt al SpaceX, citat de Phys.

O fotografie furnizată de Florida Today arată cantităţi mari de fum care se revarsă din zona de testare, existând speculaţia că a avut loc o explozie, despre care SpaceX şi NASA nu au furnizat detalii.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a scris pe Twitter doar că a fost o „anomalie”. „De aceea facem teste. Vom învăţa, facem ajustările necesare şi vom merge în siguranţă”, a adăugat el.
 
Crew Dragon a desfăşurat cu succes un test de zbor în 2 martie, când a trimis în spaţiu, cu ajutorul unei rachete Falcon 9, o capsulă fără pilot. Capsula Crew Dragon a andocat automat la Staţia Spaţială Internaţională în 3 martie şi a revenit pe Pământ în 8 martie. Misiunea se pare că s-a derulat fără probleme. 
 
Crew Dragon urmează să desfăşoare un test cheie privind sistemul de urgenţă în iunie. Prima misiune cu echipaj uman (astronauţii  Doug Hurley şi Bob Behnken) este programată pentru iulie, deşi NASA a anunţat recent că acest calendar ar putea fi revizuit.
 
NASA trebuie să dispună cât mai curând de capsule care să îi transporte astronauţii în spaţiu deoarece doar până în decembrie 2019 mai au locuri rezervate în capsulele ruseşti Soyuz. În februarie, Agenţia Spaţială Nord-Americană a anunţat că va încerca să îşi mai obţină două locuri, unul într-un zbor care va avea loc la finalul acestui an şi celălalt într-o misiune programată pentru primăvara lui 2020, pentru a asigura „continuarea operaţiunii de siguranţă şi activitatea de cercetare pe ISS”.
 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase