Home » D:News » Bere veche de 220 de ani, reînviată de călugării belgieni

Bere veche de 220 de ani, reînviată de călugării belgieni

Bere veche de 220 de ani, reînviată de călugării belgieni
Publicat: 27.05.2019
După mai bine de 220 de ani, ordinul călugărilor de la Abaţia Grimbergen, producători ai unei renumite beri medievale adoptate de fabricanţi în anii 1950, au început să folosească o veche reţetă pe care au redescoperit-o în arhiva proprie.

Superiorul abaţiei, părintele Karel Stautemas, a afirmat că au fost necesari patru ani de cercetări pentru a se elucida metodele folosite de călugării care preparau această băutură în Mănăstirea Norbertină, înainte de a fi incendiată de revoluţionarii francezi în 1789, potrivit Rador. Mănăstirea a fost ulterior reconstruită, dar se credea că fabrica de bere şi reţetele acesteia s-au pierdut. Cercetarea a scos la iveală şi faptul că vechii călugări inovau în permanenţă şi schimbau reţeta o dată la 10 ani.

Berea nou-produsă are o concentraţie de alcool de 10,8% şi în ea se regăsesc doar unele elemente din reţetele vechi, între care lipsa aditivilor artificiali, folosirea de butoaie de lemn şi exploatarea unor anumite tipuri de sol local pentru cultivarea hameiului. Preotul Stautemas a recomandat să fie consumată în cantităţi moderate. „Una sau două e ok”, a spus Chris Selleslagh, primarul din Grimbergen, localitate situată la aproape 10 km de Bruxelles.

Fondată în 1128, abaţia Grimbergen a fost incendiată de trei ori, fiind considerată un fel de pasăre phoenix şi preluând motto-ul „ardet nec consumitur” (arsă dar nu distrusă).

Amplasată în acelaşi loc cu cea iniţială, noua microfabrică de bere foloseşte reţete inspirate din scrierile din secolul XII. Potrivit documentelor, călugării de la vremea respectivă foloseau metode inovative pentru obţinerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate, fiind o practică originală atunci. Aceste cărţi cu reţete au fost salvate în secolul XVIII de către călugării care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abaţii şi au extras în secret 300 de cărţi înainte de incendierea edificiului.

 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase