Home » D:News » Finanţare pentru singurul caşcaval cu protecţie de indicaţie geografică din România

Finanţare pentru singurul caşcaval cu protecţie de indicaţie geografică din România

Finanţare pentru singurul caşcaval cu protecţie de indicaţie geografică din România
Publicat: 13.06.2019
Valoarea totală a celor 278 de proiecte contractate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este de peste 190 de milioane de euro, investiţi în procesarea laptelui, a fructelor şi legumelor, precum şi a cărnii, informează agenţia.

Peste 270 de unităţi de procesare beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Una dintre investiţiile realizate prin intermediul submăsurii 4.2 („Sprijin pentru investiţii în prelucrarea/ comercializarea şi/ sau dezvoltarea de produse agricole”) este proiectul „Modernizare unitate procesare lapte” implementat de o societate comercială din judeţul Botoşani care a urmărit dezvoltarea şi modernizarea unor capacităţi de procesare şi comercializare a produselor agricole în comuna Vlăsineşti. Valoarea totală a proiectului este de 156.695 Euro, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 61.648 Euro, potrivit Mediafax.

„Este o investiţie la care ne putem raporta când vorbim despre investiţii în mediul rural, în special prin faptul că laptele este colectat din 7 comune limitrofe, iar capacitatea de prelucrare este de 15.000 de litri pe zi. Afacerea a crescut în mai multe etape atât din punctul de vedere al capacităţii de producţie, cât şi al celei de depozitare. Este unul dintre beneficiarii noştri care mai are un proiect în derulare, realizat prin intermediul aceleaşi submăsuri 4.2, dar şi unul pe axa LEADER privind cooperare în vederea comercializării de produse lactate prin intermediul unui lanţ scurt de aprovizionare” a menţionat Adrian CHESNOIU, directorul general al AFIR.

În fabrica botoşăneană produsele, respectiv: caşcaval, ruladă cu şuncă presată, cu piper sau boia, smântână şi unt, sunt realizate după procedee tradiţionale, în coş de nuiele, pe mese cu blat de stejar şi rafturi din lemn de brad.

Un produs deosebit realizat în cadrul unităţii este caşcavalul de Săveni, acesta fiind ambalat atât în ceară, cât şi în pungă termocontractivă. „În procesul de fabricaţie a Caşcavalului de Săveni se foloseşte laptele de vacă crud. Lipsa tratamentului termic permite acţiunea florei microbiene locale asupra laptelui. De asemenea, toate operaţiunile de realizare a caşcavalului sunt efectuate manual. Practic, este vorba despre singurul caşcaval care este produs în Romania şi care a obţinut până acum atestarea de indicaţie geografică protejată din partea Ministerului Agriculturii. Afacerea a fost dezvoltată cu ajutorul fondurilor europene obţinute prin intermediul AFIR. Am depus un proiect pe fonduri europene în anul 2013 prin GAL Valea Başeului de Sus, apoi am terminat investiţia, după care am început activitatea. În următorii ani am găsit oportunitatea să facem un caiet de sarcini pentru produsul „Caşcaval de Săveni”, care face parte din Asociaţia Producătorilor de Caşcaval de Săveni. Am depus documentaţia la Ministerul Agriculturii pentru a obţine. Produsul a fost evaluat, a fost conform, şi acum este singurul caşcaval din Romania care are protecţie naţională.” a explicat Constantin Aniculăesă, reprezentantul legal al beneficiarului PNDR.

Produsele realizate sunt comercializate pe piaţa internă prin marile lanţuri de magazine, iar în unitatea de procesare lucrează 12 oameni din mediul rural.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara
Dadaismul, curentul artistic iniţiat de românul Tristan Tzara
Utilizatorii Instagram vor putea viziona cu viteză „turbo” conținutul de pe platformă
Utilizatorii Instagram vor putea viziona cu viteză „turbo” conținutul de pe platformă
Microsoft anunță cel mai mare upgrade MIDI de la lansare pentru Windows 11
Microsoft anunță cel mai mare upgrade MIDI de la lansare pentru Windows 11
Știința ne sare în ajutor: Cum fierbem oul perfect?
Știința ne sare în ajutor: Cum fierbem oul perfect?
Un asteroid care ar putea lovi Pământul în 2032, deviat inclusiv cu arme nucleare
Un asteroid care ar putea lovi Pământul în 2032, deviat inclusiv cu arme nucleare
O simulare cuantică a dezvăluit cum bulele cosmice ar putea prăbuși Universul
O simulare cuantică a dezvăluit cum bulele cosmice ar putea prăbuși Universul
Creaturile monstruoase din trecut s-ar fi putut hrăni cu prădătorii feroce de astăzi
Creaturile monstruoase din trecut s-ar fi putut hrăni cu prădătorii feroce de astăzi
„Marile canioane” de pe Lună au fost create în doar 10 minute catastrofale, relevă un studiu
„Marile canioane” de pe Lună au fost create în doar 10 minute catastrofale, relevă un studiu
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Oamenii de știință de la Oxford au construit un supercomputer cuantic și au reușit prima teleportare
Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume
Un studiu a descoperit că maimuțele își dau seama atunci când oamenii se țin de glume
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
Jacques Jaujard, omul care a salvat comorile Luvrului din mâinile naziștilor
Cel mai frumos muzeu din lume. Perla ascunsă din Hiroshima
Cel mai frumos muzeu din lume. Perla ascunsă din Hiroshima
Capitoline, cel mai vechi muzeu din lume. În curând, împlinește 555 de ani
Capitoline, cel mai vechi muzeu din lume. În curând, împlinește 555 de ani
Conexiunile sociale sunt cheia pentru prevenirea bolilor, arată un studiu
Conexiunile sociale sunt cheia pentru prevenirea bolilor, arată un studiu
Oamenii au un risc de 3% să facă un anevrism cerebral de care nu vor afla niciodată
Oamenii au un risc de 3% să facă un anevrism cerebral de care nu vor afla niciodată
Test de cultură generală. Cât mănâncă o balenă albastră într-o zi?
Test de cultură generală. Cât mănâncă o balenă albastră într-o zi?
Nicu Alifantis și-a deschis sufletul ca la o spovedanie: „Dumnezeu e cel mai bun prieten al meu!”| EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”
Nicu Alifantis și-a deschis sufletul ca la o spovedanie: „Dumnezeu e cel mai bun prieten al meu!”| EXCLUSIV la „Altceva ...
La ce ne ajută „punctul albastru” din creier? A fost descoperit de medicul Mariei Antoaneta la sfârșitul secolului XVIII
La ce ne ajută „punctul albastru” din creier? A fost descoperit de medicul Mariei Antoaneta la sfârșitul secolului XVIII