Home » Știință » Vitaminele din alimente îţi cresc speranţa de viaţă, nu suplimentele. Doza de calciu care te îmbolnăveşte de cancer

Vitaminele din alimente îţi cresc speranţa de viaţă, nu suplimentele. Doza de calciu care te îmbolnăveşte de cancer

Vitaminele din alimente îţi cresc speranţa de viaţă, nu suplimentele. Doza de calciu care te îmbolnăveşte de cancer
Publicat: 17.04.2019
Există vitamine şi minerale care joacă un rol important în scăderea riscurilor de deces prematur însă acestea trebuie să provină doar din alimente, nu din suplimente, potrivit unui nou studiu publicat recent.
„Rezultatele noastre susţin ideea conform căreia există asocieri benefice cu nutrienţii din alimente, care nu sunt însă şi în cazul suplimentelor”, a afirmat autorul principal dr. Fang Fang Zhan, profesor asociat la Friedman School of Nutrition Science and Policy din cadrul Universităţii Tufts, Massachusetts (SUA), citat de Live Science.

Mai mult, consumarea unor doze mari de nutrienţi din suplimente poate fi periculoasă. Potrivit studiului publicat în 8 aprilie în jurnalul Annals of Internal Medicine, obţinerea unor niveluri ridicate de calciu din suplimente a fost asociată cu un risc crescut de a muri de cancer.

În cadrul cercetării au fost analizate informaţii provenite de la circa 27.000 de adulţi din SUA, cu vârste  de 20 de ani şi peste, care au participat la un studiu naţional de sănătate între 1999 – 2010. La început, participanţii au fost întrebaţi ce au mâncat în ultimele 24 de ore şi dacă au luat suplimente alimentare în ultimele 30 de zile. Apoi, participanţii au fost urmăriţi pe o perioadă medie de şase ani.
 
De-a lungul perioadei de studiu, 3.600 de oameni au murit, dintre care 945 din cauza unor boli de inimă şi 805 de cancer.
 
Astfel, oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care consumau cantităţi adecvate de vitamina K sau magneziu aveau un risc mai scăzut de deces din orice cauză, pe perioada studiului, comparativ cu cei care nu aveau niveluri adecvate din aceşti nutrienţi. În plus, cei care consumau niveluri adecvate de vitamina A, vitamina K, zinc şi cupru aveau un risc mai scăzut de a muri din cauza unei boli de inimă comparativ cu cei care nu atingeau aceste niveluri de nutrienţi. 
 
Supriza a venit atunci când cercetătorii au analizat sursa acestor nutrienţi – alimente versus suplimente. Astfel, au constat că doar nutrienţii proveniţi din alimente erau asociaţi cu un risc scăzut de deces din orice cauză, incluziv boli de inimă.
 
În plus, studiul a arătat şi că dacă se consumă suplimente cu niveluri ridicate de calciu, cel puţin 1.000 de miligrame pe zi, există un risc mare de deces provocat de cancer. Nu există însă nicio asociere între calciul obţinut din alimente şi riscul de a muri de cancer.
 
Cercetătorii au concluzionat că nutrienţii adecvaţi proveniţi din alimente au fost asociaţi cu o mortalitate redusă, în timp ce consumul excesiv de suplimente ar putea fi dăunător.
 
Oamenii de ştiinţă au precizat că nu au măsurat în mod obiectiv ce au consumat participanţii la studiu, ei s-au bazat pe raportările subiecţilor, care nu ar putea fi în întregime exacte. 
 
Nu este primul studiu care arată că suplimentele alimentare pot avea efecte dăunătoare. O cercetare amplă din 2011 a arătat că ingerarea suplimentelor cu vitamina E a fost asociată cu un risc crescut de cancer la prostată la bărbaţi. 
 
Academia pentru Nutriţie şi Diabet din SUA recomandă să consumăm alimente sănătoase bogate în nutrienţi. Alimentele pot conţine componente benefice pentru sănătate care nu se regăsesc în suplimente, precum fibre sau compuşi bioactivi. Desigur, există persoane cu anumite afecţiuni sau condiţii care nu pot  obţine toţi nutrienţii necesari din alimente şi au nevoie de suplimente. Un exemplu îl reprezintă femeile însărcinate care trebuie să ia suplimente cu acid folic sau fier pentru a preveni defectele la naştere şi a ajuta la dezvoltarea optimă a fetusului. De asemenea, persoanele cu anumite alergii alimentare sau condiţii digestive pot avea nevoie de suplimente. 
 
Recomandarea specialiştilor este ca oamenii să nu ia suplimente fără prescriere medicală.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase