Home » D:News » Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit cu o lună, anunţă Ministrul Culturii

Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit cu o lună, anunţă Ministrul Culturii

Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit cu o lună, anunţă Ministrul Culturii
Publicat: 03.07.2019
Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit cu o lună, a afirmat marţi Ministrul Culturii, Daniel Breaz care a precizat că sunt plănuite noi întâlniri cu reprezentanţii Casei Regale pentru a ajunge la o concluzie în această problemă.

”Contractul de închiriere a Castelului Peleş a fost prelungit pentru încă o lună cu Casa Regală. Vom vedea ce vom face în luna iulie, ce discuţii vom avea şi sperăm să găsim acolo o soluţie cât mai rapidă”, a afirmat Ministrul Culturii, Daniel Breaz.

Ministrul a mai declarat că se ia în calcul şi cumpărarea Castelului, „doar că nu depinde de noi, dar vom mai avea întâlniti cu reprezentanţii Casei Regale, şi vom ajunge la o concluzie”.

Ministrul Culturii, Valer-Daniel Breaz, afirma în luna iunie că statul român vrea să cumpere Castelul Peleş din Sinaia, dar propunerea financiară trebuie să vină de la Casa Regală, din partea căreia trebuie să existe şi o disponibilitate de a-l vinde, potrivit Mediafax.

„Pot să vă spun că, în momentul de faţă, noi suntem chiriaşii castelului respectiv, pentru că este acolo Muzeul Peleş, un muzeu extraordinar. Vom negocia din nou cu Casa Regală, pentru că expiră la data de 30 iunie contractul de închiriere, vom prelungi acel contract, poate vom avea şi o ofertă, o propunere din partea Casei Regale, de vânzare, nu ştiu mai multe detalii. Singurul lucru pe care îl vom face, vom rediscuta în primul rând oferta de închiriere, de prelungire a acestui contract, pentru că e normal ca acel muzeu să funcţioneze acolo, iar operele de artă expuse să poată fi vizitate de toţi cei care doresc”, a explicat Breazla jumătatea lunii iunie.

În cazul scoaterii la vânzare a castelului Peleş, statul român are drept de preemţiune.

Memorandumul privind retrocedarea Castelelor Peleş şi Pelişor, a părţii vechi din Foişor, precum şi a vilelor Stăvilari şi Ceramica şi a terenurilor aferente, către Regele Mihai, a fost aprobat pe 20 februarie 2007 de Guvernul României. În momentrul retrocedării, familia regală s-a angajat să păstreze destinaţia de muzeu a Castelului Peleş. În acelaşi timp, Casa Regală şi-a anunţat intenţia ca o parte din Castelul Pelişor să rămână muzeu, cealaltă urmând să fie reşedinţa familiei. Negocierile între reprezentanţii Regelui Mihai, căruia domeniul Peleş i-a fost retrocedat în 2007, şi statul român, care deţine încontinuare colecţiile de la Peleş şi Pelişor, pentru care plăteşte o chirie în valoare de 52.000 de lei pe lună, s-au derulat în luna februarie 2010.

Castelul Peleş este realizat în stilul neo-renascentist german. Comandată de Regele Carol I la Sinaia, construcţia a fost începută în 1873. Castelul a fost reşedinţa de vară a Regilor României iar în prezent se numără printre edificiile istorice cele mai vizitate din România.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase