Home » D:News » Un studiu recent a demonstrat că testosteronul nu duce la scăderea nivelului de empatie cognitivă

Un studiu recent a demonstrat că testosteronul nu duce la scăderea nivelului de empatie cognitivă

Publicat: 12.10.2019
Empatia cognitivă reprezintă capacitatea de a înţelege starea psihică a unei persoane fără a o simţi neapărat.

Cel mai mare mare studiu dedicat înţelegerii relaţiei dintre administrarea de testosteron şi capacitatea de empatie cognitivă a demonstrat că nu există o relaţie negativă între acestea. Acest nou studiu intră în contradicţie cu un studiu anterior care afirma că testosteronul duce la scăderea empatiei cognitive, notează Science Daily.

Observaţia că bărbaţii au un nivel mai mare de testosteron în comparaţie cu femeile este una destul de veche, cauzele acestei diferenţe rămân totuşi necunoscute. Gideon Nave, asistent universitar în cadrul Universităţii Pennsylvania, explică că, în general, atunci când este vorba despre diferenţele dintre sexe, testosteronul este primul luat în calcul.

În cadrul a două studii, Nave a testat efectele administrării testosteronului şi a concluzionat că empatia cognitivă, capacitatea de a înţelege sentimentele şi motivaţiile unei alte persoane, nu este afectată de acest hormon. Trebuie precizat faptul că studii anterioare au identificat o legătură între scăderea capacităţii de a manifesta empatie cognitivă şi autism.

„Câteva studii anterioare au sugerat o conexiune între testosteron şi empatie cognitivă redusă, dar probele au fost foarte mici şi este foarte dificil să se determine o legătură directă”, a explicat Amos Nadler, de la Universitatea Western, SUA, şi autor principal al studiului.

Un studiu din anul 2011 a susţinut că există o legătură între administrarea testosteronului şi reducerea capacităţii de empatie cognitivă. Acest studiu a implicat administrarea testosteronului unor femei care ulterior au dat un test prin care s-a stabilit că acestea manifestau o scădere a capacităţii înţelegerii emoţiilor. Autorii studiului au ajuns la concluzia că această scădere a empatiei este corelată cu testosteronul.

Autorii studiului din 2011 au plecat de la asumpţia că o expunere mai mare la testosteron în stadiul dezvolatării natale duce la formarea unui creier „hipermasculinizat”, una din ipotezele care explică apariţia autismului. După cum explică autorii noului studiu, această ipoteză susţine că autismul reprezintă o extensie a tendinţei masculine de a sistematiza în defavoarea empatiei.

Oamenii de ştiinţă au efectuat un studiu în care au participat 643 de bărbaţi aflaţi într-o stare de sănătate optimă si care au fost împărţiţi în două grupuri: un grup experimental care a primit un gel pe bază de testosteron şi un grup de control care a primit un placebo. După aceasta, participanţi au fost rugaţi să completeze un chestionar care să le măsoare nivelul de empatie.

După cum explică Nave, rezultatele studiului sunt clare, oamenii de ştiinţă nu au identificat o legătură între testosteron şi scăderea empatiei cognitive aşa cum susţinea studiul din 2011. „Cu toate acestea, este important de menţionat că lipsa dovezilor nu este o dovadă a absenţei. Am descoperit că nu există dovezi care să susţină acest efect direct al testosteronului, dar asta nu exclude niciun efect posibil. Din câte ştim însă, se pare că, dacă testosteronul are o influenţă, efectul este complex, nu liniar. Realitatea nu este de obicei atât de simplă”, adaugă Nave.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase