Home » D:News » Ce trebuie să ştiţi despre accidentul vascular cerebral

Ce trebuie să ştiţi despre accidentul vascular cerebral

Publicat: 14.10.2019
Ce trebuie să ştiţi despre accidentul vascular cerebral
Ce se întâmplă în creier în cazul unui accident vascular cerebral şi cum poate fi ajutată o persoană care prezintă semne de AVC?

Am aflat informaţii preţioase despre accidentul vascular cerebral şi măsurile de prim ajutor de la dr. Radu Mihăilescu, medic neurolog primar în cadrul Spitalului Clinic Colentina din Bucureşti.

CSÎD: Ce se întâmplă în creier în timpul unui accident vascular cerebral (AVC)?
Dr. Radu Mihăilescu: Fie un vas de sânge este blocat – în accidentele ischemice, fie un vas de sânge se sparge – în cele hemoragice. Privarea celulelor nervoase de oxigen şi inflamaţia rezultată în urma acestor fenomene fac ca funcţiile deservite de celulele respective să nu mai poată fi îndeplinite. Astfel, de exemplu, dacă un AVC are loc în zona din creier care controleaza limbajul, persoana afectată va avea o tulburare de vorbire.

Persoanele în vârstă sunt mai predispuse pentru AVC

CSÎD: Sunt bărbaţii mai predispuşi acestui tip de boală?
Dr. Radu Mihăilescu: Un pic. Dar depinde şi de grupa de vârstă – la vârstele foarte înaintate, de exemplu, predomină femeile, la care, de altfel, şi mortalitatea este un pic mai mare. Mi se pare mai important de reţinut că boala poate afecta pe oricine.

Citeşte continuarea pe CSID!

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase