Home » D:News » Scandal pe ”Experimentul Piteşti”. Consiliul CNSAS: Declaraţiile lui Hodor şi Demetriade sunt o ofensă. ”Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală”

Scandal pe ”Experimentul Piteşti”. Consiliul CNSAS: Declaraţiile lui Hodor şi Demetriade sunt o ofensă. ”Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală”

Scandal pe ”Experimentul Piteşti”. Consiliul CNSAS: Declaraţiile lui Hodor şi Demetriade sunt o ofensă. ”Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală”
Publicat: 01.11.2019
CNSAS s-a delimitat de cei doi angajaţi ai instituţiei, Mădălin Hodor şi Mihai Demetriade, afirmând că au vorbit în nume propriu când au jignit studenţii care au trecut prin "Experimentul Piteşti". Consiliul a catalogat aceste afirmaţii drept o ofensă adusă celor care au suferit în regimul de detenţie comunist.

Într-un comunicat de presă, conducerea C.N.S.A.S. a precizat că se delimitează de afirmaţiile formulate recent de Mihai Demetriade şi Mădălin Hodor, angajaţi ai instituţiei, în legătură cu suferinţele îndurate de cei care au fost victimele “Experimentului Piteşti”, subliniind faptul că acestea nu reprezintă punctul de vedere al instituţiei.

„Autorii acestor declaraţii au acţionat în nume personal şi, deşi sunt funcţionari publici, nu au cerut acordul instituţiei pentru o poziţie oficială, instituţională, pe această temă”, precizează sursa citată, adăugând că declaraţiile formulate de cei doi „sunt o ofensă adusă celor care au suferit în regimul de detenţie comunist şi prin asocierea numelui C.N.S.A.S., ei aduc prejudicii majore instituţiei”.

„Negarea crimelor comunismului în România constitue o crimă morală care demonstrează că nu s-a înţeles dimensiunea suferinţei din închisorile sistemului concentraţionar comunist, istorie de tristă amintire pentru mii de familii de compatrioţi”, a declarat Constantin Buchet, preşedinte al Colegiului C.N.S.A.S, în acelaşi comunicat.

Precizările au venit după ce cercetătorul Mihai Demetriade a declarat, într-un interviu la FRI, că cercetările arată că nu este chiar sigur ca victimele Experimentului Piteşti au fost „victime până la capăt”.

„Explicaţia asta pedagogică este asta că a existat un actor represiv, şi anume Securitatea, care a pus în scenă experimentul ăsta pedagogic, care a avut nişte victime. Asta este o lectură foarte comodă simbolic, pentru că avem identificaţi represorii, avem identificată metoda şi avem identificate victimile. Iar cercetarea de arhivă dovedeşte că nu e foarte sigur că, de pildă, victimele au fost victime pînă la capăt. Deci complicitatea lor cu experimentul e cu mult mai subtilă şi mai adîncă”, a afirmat Demetriade.

Ulterior, istoricul Mădălin Hodor a scris pe Facebook că cei torturaţi în cadrul „Experimentului Piteşti” erau „doar nişte c..aţi cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

„Astăzi, prietenul Mihai Demetriade a postat pe contul de Facebook un interviu al lui despre Piteşti. Ei, interviul ăsta, bazat pe cercetările lui de ceva ani, cam dă la temelia unuia dintre marile mituri ale carpetei cu Răpirea din Serai din CV-ul marilor istorici antucomunişti ai patriei. Care şi-au cam construit nişte cariere şi au produs nişte scrieri de toată jena, nu mai zic şi nişte filme bune de aruncat la coş.

Evident, şi aici prietenii ştiu de ce, cel mai tare au sărit de cur în sus trepanaţii noii drepte, vexaţi nevoie mare că le strică omul feng shui-iul cum că bunicuţii lor mici şi verzi au fost victimele sovieticilor. Când colo ce să vezi? Legionarii aia drepţi şi buni erau doar nişte c..ati cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”, se arată în postarea de pe Facebook a lui Hodor.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase