Home » Istorie » Marele jaf comunist din 1959 de la Banca Naţională. Tatăl lui llie Năstase a fost arestat pentru el – 100 de ani in 100 de momente

Marele jaf comunist din 1959 de la Banca Naţională. Tatăl lui llie Năstase a fost arestat pentru el – 100 de ani in 100 de momente

Publicat: 02.10.2018
În 28 iulie 1959, şase persoane înarmate au jefuit o maşină a Băncii de Stat a Republicii Populare Române (actuala Bancă Naţională a României). În maşina Băncii de Stat se aflau 1.686.000 de lei.
Acesta a fost cel mare jaf petrecut vreodată într-o ţară din lagărul comunist. 
 
Pentru acest furt, încă neelucidat, au fost arestaţi cinci bărbaţi şi o femeie, care după două luni de investigaţii, au fost obligaţi să reconstituie în faţa camerelor de filmare prezumtivul jaf. Aceştia au fost actori în pelicula „Reconstituirea”, regizată de Virgil Calotescu.
 
Filmul a rulat în circuit închis, numai pentru membrii de încredere ai partidului. Din acest film reiese că singurele probe împotriva acuzaţilor au fost mărturisirile lor. 
 
După terminarea filmului, cei cinci bărbaţi au fost executaţi, iar femeia a fost condamnată la muncă silnică pe viaţă, ţinându-se cont că era mamă a doi copii.
 
Cei acuzaţi în 1959 de jaf au fost Alexandru Ioanid, Paul Ioanid, Igor Sevianu, Monica Sevianu, Saşa Muşat şi Haralambrie Obedeanu.

„Banda Ioanid” şi Jaful Secolului

Alexandru Ioanid era cumnatul ministrului de interne Alexandru Drăghici. Până cu câteva luni înaintea jafului, Ioanid fusese şeful serviciului de criminalistică al miliţiei. În august ‘59 a fost mutat la Ministerul Comerţului.
 
Paul Ioanid era şeful catedrei de studii aviatice la Academia Militară. A studiat în Rusia cu Tupolev şi Antonov şi participase ca reprezentant al României la programul spaţial secret al Rusiei. El a fost arestat chiar la întoarcerea de la Moscova.
 
Igor Sevianu era inginer de aviaţie renumit pentru misiunile sale de sabotaj în cel de al doilea război mondial. Sevianu a participat la luptele de stradă care au grăbit retragerea germanilor din Bucureşti în august 1944 şi mai apoi a lucrat pentru departamentul aviatic al Ministerului de Interne.
 
Soţia sa Monica Sevianu petrecuse trei ani în Israel cu primul ei soţ, iar la întoarcerea în România în 1948 şi s-a căsătorit cu Igor.
 
Saşa Muşat a fost lider al tinerilor social democraţi după război. În 1957 a fost exclus din Universitatea Bucureşti unde fusese profesor de istorie şi secretar de partid.
 
Haralambrie Obedeanu era ziarist la Scânteia, organul de presă al partidului. El fusese demis din funcţia de decan al Facultăţii de Ziaristică.
 

Tatăl lui Ilie Năstase a fost arestat

În maşina din care au fost furaţi banii de gruparea Ioanid s-ar fi aflat şi tatăl lui Ilie Năstase, Gheorghe Năstase, care era colector de bani la BNR. Acesta a fost arestat ca urmare a declaraţiilor făcute, sub presiuna bătăilor primite, de către şoferul maşinii, care a declarat că au fost complici la jaf. 
 
„Aveam 13 ani când tata era colector la bancă. Mergeam cu el sâmbăta şi duminica să-l ajut să strângă banii de la producători, de la fabricile de pâine, de lapte… Căram sacii cu bănet cot la cot cu tata, mai câştigam şi eu un leuţ de buzunar. Aşa era în acea vreme, colectorul mergea zilnic să adune banii… Tata nici nu se afla în maşină atunci, era în bancă, dar pentru că nu îi aveau pe adevăraţii vinovaţi, au fost săltaţi atât el, cât şi şoferul maşinii”, a povestit Năstase în urmă cu câţiva ani într-un interviu pentru Libertatea.
 
După câteva luni de arest şi bătăi, Gheorghe Năstase a scăpat deoarce fiul lui mai mare lucra în armată şi îl cunoştea pe Gheorghe Maurer. Acesta a intervenit la Gheorghe Gheorghiu-Dej, liderul comunist al României din acea perioadă, i-a spus exact ce s-a întâmplat, iar tatăl lui Ilie a fost eliberat.
 
Ancheta celui mai mare jaf a fost condusă de colonelul de securitate Gheorghe Enoiu, care reuşeşte prin tortură să-i facă pe cei şase să-şi mărturisească vinovăţia. În documentarul „Marele jaf comunist”, realizat în 2004 de Alexandru Solomon, Gheorghe Enoiu afirmă despre „Reconstituirea” că „scenariul a fost scris chiar de mine”, neagând că asupra celor şase suspecţi s-ar fi exercitat vreo constrângere fizică. 
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase