Home » Istorie » Picasso, copilul minune care a devenit apoi comunist. Lucruri puţin cunoscute despre geniul picturii

Picasso, copilul minune care a devenit apoi comunist. Lucruri puţin cunoscute despre geniul picturii

Publicat: 21.04.2018
Pablo Picasso este considerat unul dintre cei mai faimoşi artişti ai secolului XX. În prezent, în muzeele din Barcelona, Paris şi alte locuri din lume pot fi regăsite opere care pot ajunge la peste 100 de milioane de dolari în cadrul licitaţiilor.

Vă prezentăm mai jos opt aspecte mai puţin cunoscute despre artistul Pablo Picasso:

1. Picasso a fost considerat un copil minune

Născut în Malaga, pe ţărmul sudic al Spaniei, în 1881, se spune că Pablo Picasso a început să deseneze înainte să poată vorbi. Până la vârsta de 13 ani l-ar fi întrecut pe tatăl său, iar acesta i-a înmânat lui Picasso pensulele sale şi a jurat că nu va mai picta niciodată. La scurt timp, băiatul a început şcoala în Barcelona. Deşi i-a fost oferită o lună pentru a realiza lucrarea de admitere, el a realizat-o într-o singură zi. Mai târziu a declarat că putea desena precum ”Rafael”, atunci când era tânăr. ”Dar mi-a luat mult timp să învăţ să desenez precum un copil,” a afirmat Picasso. 

2. Picasso îşi schimba des stilul în care picta

În adolescenţă, Picasso picta portrete realistice şi peisaje. Apoi a început perioada albastră şi roz, din 1901 până în 1906, în care ilustra copii aflaţi în sărăcie şi scene de circ. Tabloul “Les Demoiselles d’Avignon”, realizat în 1907, a devenit precursorul perioadei Cubismului, un stil abstract ce reducea subiectele la forme geometrice. Din 1912, Picasso a inventat colajul prin adăugarea ziarelor, pânzei şi a altor materiale pe suprafaţa unei picturi. Acest lucru anunţa tranziţia către Cubismul Analitic şi cel Sintetic. Mai târziu a practicat o formă de Neoclasicism şi a recreat picturi ale artiştilor Diego Velázquez, Édouard Manet şi Eugène Delacroix. În anumite momente ale vieţii, a creat şi opere Suprarealiste, Expresioniste, Post-Impresioniste sau Simbolistice. 

3. Picasso a fost ajutat atunci când a creat Cubismul

Picasso se învârtea în cercuri cu alţi mari artişti precum Henri Matisse, Gertrude Stein şi Max Jacob. Însă cea mai apropiată colaborare a fost cu Georges Braque cu ajutorul căruia a cofondat Cubismul în 1909 şi ale cărui picturi din acea perioadă par asemănătoare cu cele ale lui Picasso. Cei doi au fost influenţaţi de sculpturile iberice şi măştile africane. 

4. Picasso a fost mult mai mult decât un pictor

Deşi este cunoscut pentru operele sale, el a experimentat însă diferite domenii, de la sculptură, desen, grafică şi ceramică. Din 1917 până în 1924 a realizat draperiile, scaunele şi costumele unor balete. Din 1935 Picasso a început să scrie poezie şi a fost autorul a două piese de teatru în 1940. 

5. Picasso s-a opus dictatorului spaniol Francisco Franco

Războiul Civil din Spania a izbucnit în iulie 1936 când ofiţerii militari conduşi de Francisco Franco s-au ridicat împotriva celei de-a Doua Republici. Picasso, un susţinător al republicanilor, a completat la scurt timp o serie de gravuri împotriva lui Franco şi tot atunci a realizat prima declaraţie politică din viaţa sa. El a afirmat că armata ”va duce Spania către distrugere şi moarte”. 

Picasso a pictat faimosul tablou ”Guernica” pentru Târgul Mondial din Paris. El a fost inspirat de un incident în care avioanele naziste ce erau comandante de Franco au bombardat civilii din oraşul Guernica. Picasso o pictat un cal rănit, un soldat decapitat, o femeie cu un copil mort în braţe şi alte imagini de război. 

6. Şi-a petrecut mare parte din viaţă ca emigrant

În tinereţe, Picasso s-a mutat din Malaga în La Coruna, Barcelona şi Madrid. A părăsit Spania pentru prima oară în 1900, iar din 1904 s-a stabilit la Paris. Acesta nu a mai locuit niciodată în Spania, dar s-a întors de câteva ori mai ales după izbucnirea Războiului Civil Spaniol. Chiar şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a rămas în Franţa. 

7. Picasso a devenit comunist la 62 de ani

Picasso s-a alăturat Partidului Comunist francez în 1944, chiar după ce Parisul a fost eliberat de nazişti. ”I-am găsit acolo pe toţi pe care îi respect, marii gânditori, marii poeţi şi toate chipurile luptătorilor din rezistenţă,” explica el în acel moment. În următoarii 10 ani, Picasso a pictat ”Masacrul din Coreea” . De asemenea, i-a realizat un portret liderului sovietic Iosif Stalin

8. Picturile lui Picasso au fost furate într-un număr record

În urmă cu un an, 1.147 de picturi ale lui Picasso au fost listate ca furate, de două ori mai multe decât ale oricărui alt artist, conform Art Loss Register. Cel mai recent furt a avut loc în octombrie, când hoţii au sustras şase picturi ale lui Picasso expuse într-un muzeu din Olanda. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase