Home » D:News » Momentul în care prototipul rachetei Starship Mk-1 a explodat. Elon Musk trebuie să construiască altul pentru a duce oameni pe Lună şi Marte – VIDEO

Momentul în care prototipul rachetei Starship Mk-1 a explodat. Elon Musk trebuie să construiască altul pentru a duce oameni pe Lună şi Marte – VIDEO

Momentul în care prototipul rachetei Starship Mk-1 a explodat. Elon Musk trebuie să construiască altul pentru a duce oameni pe Lună şi Marte – VIDEO
Publicat: 22.11.2019
Prototipul rachetei Starship, parte a programului care implică ducerea oamenilor pe Lună şi apoi pe Marte, a explodat miercuri în timpul testului de presurizare executat la baza din Boca Chica (Texas).

Agenţii de propulsie criogenici care au fost încărcaţi în timpul testului au fost eliberaţi în aer sub forma unui nor imens ca urmare a exploziei părţii superioare a prototipul rachetei Starship Mark 1 (Mk-1). Momentul exploziei a fost filmat:

Rachetele Starship sunt destinate să transporte până la 100 de oameni şi echipamente în afara Pământului, inclusiv pe Marte.

Prototipul Mk-1 trebuia să înceapă, în săptămânile următoare, zborurile practice, pe o o traiectorie suborbitală, la o alititudine de circa 20 de kilometri. Anul viitor era programat să aibă loc primul zbor pe orbită.

Într-un mesaj pe Twitter, Elon Musk, proprietarul SpaceX, a afirmat că acest lucru nu va mai avea loc şi că se va renunţa la această rachetă. În prezent, la baza de la Boca Chica se lucrează la un alt prototip, denumit Mk-3 (Mark 3), a cărei construcţie ar putea dura mult mai repede. Totodată, la baza de la Cape Canaveral (Florida), se lucrează la Mark 2 (Mk-2), alt prototip al rachetei.

„(Mk-1 n.r.) a avut o anumită valoare ca vârf de fabricaţie, dar designul zborului este cu totul altul”, a scris Musk, potrivit BBC.

Într-un comunicat ulterior al SpaceX, s-a precizat că scopul testului de miercuri „a fost presurizarea sistemelor la maximum, astfel că rezultatul nu a fost complet neaşteptat”.

Prototipul rachetei Starship Mark 1 trebuia să realizeze primul zbor suborbital cu trei motoare Raptor, alimentate cu oxigen şi metan, urmând ca în forma finală, când trebuia să transporte oameni în spaţiu, să ajungă la până la  37 de motoare.

Motoarele Raptor sunt de două ori mai puternice decât dispozitivele folosite de rachetele Falcon 9 produse tot de SpaceX. 

Când a prezentat designul rachetelor Starship care vor transporta oameni către Lună şi Marte, la finalul lunii septembrie, Elon Musk a afirmat că forţa motoarelor ar fi dublă faţă de cea obţinută pentru Saturn V, care a transportat echipajul misiunii Apollo pe Lună.

O altă inovaţie a acestor rachete este aceea că sunt gândite să fie realimentate în spaţiu, lucru care ar putea împlini visul lui Elon Musk de a ajunge pe alte planete, în special de a coloniza Marte.

Vă recomandăm să citiţi şi:

NASA plăteşte Boeing mai scump pentru a duce astronauţi în spaţiu, iar Elon Musk este nemulţumit. Suma este mult mai mare chiar şi faţă de preţul plătit către Roscosmos

Cât costă o colonie pe Marte? Estimarea făcută de Elon Musk

Elon Musk doreşte să călătorească personal către Marte

Elon Musk a anunţat preţul unei lansări a Starship care va duce pământenii în spaţiu

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase