Prima pagină D:News

Copiii care au băut lapte integral au un risc mai scăzut de obezitate

Adrian Popovici 01.11.2020 | ● Vizualizări: 316
Credit foto: Pixabay     + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu al cercetătorilor canadieni a relevat faptul că acei copii care au consumat lapte integral au un risc mai mic cu 40% de obezitate.

O meta-analiză a cercetătorilor de la Unity Health Toronto, un spital din Toronto, Canada, în care au fost comparate datele a 21.000 de copii, cu vârste între 1 şi 18 ani, a ajuns la concluzia că acei copii care consumă lapte integral au un risc mai mic cu 40% de a suferi de obezitate în comparaţie cu copiii care consumă lapte cu un conţinut scăzut de grăsimi, notează Medicalxpress.

Această meta-analiză a folosit datele colectate de către 28 de studii anterioare care au cercetat, într-o formă sau alta, relaţia dintre consumul de lapte. Niciun studiu luat în considerare nu a dovedit că consumul de lapte cu un conţinut scăzut de grăsimi este asociat cu un risc mai mic de obezitate. În contrast, 18 dintre cele 28 de studii au arătat o corelaţie pozitivă între consumul de lapte integral şi scăderea riscului de obezitate.

„Majoritatea copiilor din Canada şi Statele Unite consumă lapte de vacă zilnic şi este o sursă importantă a grăsimilor alimentare pentru mulţi copii”, explică dr. Jonathon Maguire, autor principal al studiul şi specializat în pediatrie.

Aceste descoperiri pun la îndoială recomandările autorităţilor canadiene care spun că laptele integral ar trebui inlocuit în dieta copiilor cu lapte cu un conţinut redus de grăsimi pentru a evita obezitatea.  

Trebuie precizat faptul că această meta-analiză nu oferă un răspuns definitiv în această problemă şi asta din cauza modului în care au fost colectate datele. Mai exact, studiile incluse în analiză au folosit metode observaţionale de colectare a datelor, ceea ce înseamnă că există o serie de factori care nu au fost luaţi în calcul de la bun început. În această situaţie, dr. Maguire este de părere că un studiu clinic ar putea să ofere un răspuns definitiv.

Studiul a fost publicat în The American Journal of Clinical Nutrition.

Citeşte şi: