Home » D:News » Tomograful mobil care depistează pe loc COVID-19, la Matei Balş

Tomograful mobil care depistează pe loc COVID-19, la Matei Balş

Publicat: 08.05.2020
Tomograful mobil care depistează pe loc COVID-19, la Matei Balş
Primul computer tomograf care depistează pe loc COVID-19 a ajuns în dotarea Institutului Naţional „Matei Balş”, iar altul va fi montat la Centrul Medical Caraiman din Bucureşti. Investiţia a fost de aproape un milion de euro, plătită de către Primăria sectorului 1, din Capitală.

Managerul Institutului Naţional „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat că noul computer tomograf este util pentru screening şi reduce mult timpul în care se ia decizia terapeutică.

„Acest computer tomograf mobil ne este deosebit de util pentru screening. În momentul în care pacientul cu COVID sau cu afectare de SARS-COV-2 intră în institut, primul lucru pe care îl va face este să treacă pe lângă această unitate, i se va face investigaţia de rigoare, după care ajunge pe secţie. Ce este important este că acest instrument ne dă o idee încă de la început încotro va merge pacientul din punct de vedere clinic, ceea ce scurtează mult timpii de aşteptare din punctul de vedere al luării deciziei terapeutice. Avem specialişti foarte buni care se pricep la CT, de luni el va intra în utilizare continuă”, a spus prof. Adrian Streinu Cercel.

Ce funcționalități are tomograful care depistează COVID

Practic, tomograful are un soft care predictează leziunea pulmonară de tip COVID, la pacientul care este afectat de SARS-COV-2, astfel încât medicii să ştie ce decizie terapeutică să ia cu el.

„Aparatul îţi dă o imagine. Se cheamă plămân mozaic. Acea imagine este una caracteristică. Dacă nu dă acea imagine, atunci prognosticul pacientului estenet mai bun. Dacă are acea imagine ştim unde să îl ducem, pe o altă secţie, în aşa fel încât să îi acordăm încă de la încept sprijinul de care are nevoie ca să nu ajungă să aibă leziuni severe”, a mai spus prof. Streinu Cercel.

Cât a costat computerul tomograf

Computerul tomograf, care a costat aproape un milion de euro, a fost dat în comodat de Primăria Sectorului 1, potrivit primarului Ionel Tudorache.

„Am vorbit cu domnul profesor Streinu-Cercel şi am întrebat dacă putem cumpăra acest CT şi a spus că este foarte bun, dar să fie folosit de Institutul Matei Balş. Aşa am luat decizia să îl achiziţionăm şi să îl exploateze specialiştii INMB. Consider că a fost o investiţie bună pentru bucureşteni, pentru că locuitorii sectorului 1 şi cred că şi pentru alţi locuitori din această ţară, care vor beneficia de acest computer tomograf, cu acest soft special. Este primul din România”, a spus edilul.

Potrivit lui Tudorache, un al doilea aparat va intra în dotarea Centrului Medical Caraiman.

 

 

 

 

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase