Home » D:News » Credeau ca este mumia unei dansatoare egiptene. Ce au descoperit când au analizat-o la tomograf? (FOTO)

Credeau ca este mumia unei dansatoare egiptene. Ce au descoperit când au analizat-o la tomograf? (FOTO)

Publicat: 21.05.2014
Această mumie a ajuns la British Museum din Londra în anul 1835. Purta o fustă de culoare roz şi părea să aibă sâni, prin urmare, timp de zeci de ani, experţii au considerat că aparţine unei dansatoare egiptene.

Totuşi, un detaliu părea cam ciudat. Oamenii se întrebau de ce această femeie avea pictată o barbă pe cartonul care îi acoperea faţa, iar din anul 1960, când s-au făcut câteva radiografii ale mumiei, specialiştii au început să-şi pună semne de întrebare în privinţa sexului ei.

Acum, „dansatoarea” a fost supusă unui examen la tomograf şi cercetătorii au observat că este în mod clar vorba de un bărbat.

„Sânii” erau de fapt cocoloaşe formate din bucăţi de pânză, puse special în acele locuri, în timpul procedurii de îmbălsămare. Tot din acest motiv mumia părea să aibă şi şolduri mai proeminente.

Dar de ce a făcut îmbălsămătorul aşa ceva? Egiptologii cred că bărbatul fusese foarte gras şi ar fi vrut ca după moarte să-şi păstreze un aspect similar, prin urmare bucăţile de pânză erau menite să înlocuiască zonele cu grăsime.

Testele au demonstrat că era un bărbat de aproximativ 20 de ani şi că suferise foarte mult din cauza abceselor dentare, pierzându-şi chiar 5 dinţi.

Mumia datează din perioada romană a Egiptului, probabil din secolul al II-lea e.n.

Cercetătorii au mai observat un detaliu neobişnuit. Fiecare deget fusese învelit separat în fâşii de pânză, tehnică observată până acum la doar câteva mumii din întreaga lume. De asemenea, trupul fusese poleit cu aur, semn că persoana era dintr-o familie foarte bogată.

Este posibil ca acest tânăr obez să fi fost într-adevăr dansator. Egiptologii au comparat diferite desene cu dansatori, care sunt reprezentaţi purtând un anumit tip de şorţ, identic cu cel cu care a fost îmbălsămat bărbatul.

Mumia a făcut parte iniţial din colecţia lui Henry Salt, care fusese consul britanic în Egipt. Ulterior, a fost cumpărată la licitaţie de British Museum.

Sursa: Daily Mail

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase