Home » D:News » Europa sufocată de mască. Ce măsuri au luat statele europene împotriva COVID-19

Europa sufocată de mască. Ce măsuri au luat statele europene împotriva COVID-19

Europa sufocată de mască. Ce măsuri au luat statele europene împotriva COVID-19
Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 26.05.2020

Peste 50 de ţări din lume le cer oamenilor să poartă mască atunci când ies din casă. În majoritatea ţărilor europene purtarea măştii este obligatorie. Încă nu s-a demonstrat dacă măsura este una eficientă.

Deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că dacă suntem sănătoși nu trebuie să purtăm mască, tot mai mult state din lume încearcă să oprească răspândirea virusului prin impunerea purtării măştii în spaţiile publice.

Opiniile pe această temă sunt contradictorii.

Institutul Robert Koch (RKI) a spus că, în ciuda faptului că nu există dovezi pentru autoprotecţie, acoperirea gurii şi nasului poate capta picături infecţioase care sunt expulzate atunci când purtătorul vorbeşte, tuşeşte sau strănută. Adică, măştile sunt concepute pentru a-i proteja pe ceilalţi de purtătorii virusului.

În schimb, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite (CDC) nu susţine în mod special utilizarea măştilor chirurgicale, ci recomandă utilizarea „acoperirilor simple de faţă din stofă” realizate din materiale obişnuite.

Măsuri luate în Marea Britanie și Singapore

În Marea Britanie şi Singapore s-a cerut să nu se poarte măşti pentru a asigura suficiente materiale şi echipamente individuale de protecţie pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, notează Mediafax.

Ce măsuri au fost luate în Cehia

Republica Cehă a fost prima ţară din UE care şi-a obligat cetăţenii să poarte mască în spaţiile publice. Decizia a fost luată la data de 18 martie, când erau doar 464 de cazuri confirmate şi niciun deces. Pe lângă acestea, guvernul ceh a închis graniţele şi a restricţionat accesul în unele magazine şi farmacii. În prezent, în Cehia sunt 8,891 de cazuri şi 315 decese.

Măsurile luate în Bosnia şi Herţegovina

În Bosnia şi Herţegovina s-a impus pe 29 martie purtarea măştilor în afara locuinţelor, atunci când în ţară erau doar 354 de cazuri şi niciun deces. Autorităţile au impus restricţii privind circulaţia, ieşitul din casă într-un anumit interval şi închiderea graniţelor. Toate spaţiile publice au fost închise şi nici în taxiuri nu aveau voie să urce mai mult decât un pasager. Cu toate acestea, numărul cazurilor a continuat să crească, în prezent fiind 2,401 de persoane infectate şi 144 de morţi.

Măsurile luate în Austria

Pe 6 aprilie, Austria a impus purtarea măştilor în spaţii publice, în special în magazine. La acel moment erau 12,267 de persoane infectate şi 220 decedate din cauza coronavirusului. Autorităţile susţin că măsura a fost una benifică, deoarece ritmul de infectare a scăzut considerabil. În prezent, în Austria sunt 16,503 cazuri şi 640 de persoane care au murit.

Măsurile luate în Polonia

În Polonia, pe modelul celorlalte ţări din Europa, pe 16 aprilie, Ministerul Sănătăţii din Polonia a cerut acoperirea feţei pentru plimbatul in parcuri şi plaje, dar şi locuri publice, cum ar fi drumuri, pieţe, biserici şi magazine.La acea dată, în Polonia erau 7,771 de cazuri de COVID-19 şi 292 de decese. În ciuda măsurilor luate, numărul de cazuri a continuat să crească, ajungând la 21,236 de persoane comfirmate şi 995 de decese.

Măsurile luate în Italia

În Italia, de pe 4 mai e obligatoriu purtatul măştilor în mijloace de transport şi spaţii închise, baruri, restaurante etc. Decizia a fost luată după ce peste 26.000 de persoane au murit. Cu toate acestea, situaţia nu s-a schimbat radical, în prezent fiind 229.327 de persoane infectate şi 32.735 de decese.

Măsurile luate în Franța

În Franţa, s-a anunțat că distanţarea socială e încă obligatorie, iar măştile trebuie purtate în mijloacele de transport publice şi în magazine. În prezent, sunt 179.306 cazuri în Franţa şi 28.167 de persoane decedate.

Ce măsuri au fost luate în România

România a impus purtarea măştilor de la data de 15 mai, când fuseseră confirmate 16.437 de cazuri şi 1.056 de decese. De atunci, numărul de cazuri a crescut cu încă 2.000.

Măsurile luate în Spania

Abia la data de 20 mai, Spania a anunţat obligativitatea purtării de măşti în spaţiile publice interioare, iar în aer liber, atunci când este imposibil să se păstreze distanţa socială de mai mult de doi metri. Spania este una din cele mai afectate ţări de COVID-19, cu 235.290 de cazuri şi 28.675 de decese.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase