Un cercetător japonez a construit un dispozitiv care poate recrea orice aromă

01 06. 2020, 18:00

This browser does not support the video element.

Dispozitivul folosește cinci geluri, acestea corespunzând celor cinci gusturi pe care limba umană le poate distinge.

Homei Miyashita, cercetător al Universității Meji, Japonia, a publicat un articol pe site-ul instituției în care descrie un dispozitiv neobișnuit. Cercetătorul susține că acesta poate să reproducă orice aromă, pornind de la cele cinci gusturi de bază pe care le putem distinge, notează Futurism.

Acest dispozitiv, numit Norimaki Synthesizer, folosește geluri care reproduc cele cinci gusturi de bază: sărat, acid, amar, dulce și umami. Prin combinarea acestora în diferite proporții, susține cercetătorul, pot fi reproduse orice „gusturi arbitrare”.

„Ca un afișaj optic care folosește lumini de trei culori de bază pentru a produce culori arbitrare, acest afișaj poate sintetiza și distribui gusturile arbitrare împreună cu datele obținute de senzorii gustului”, explică Miyashita.

Dispozitivul i-a „păcălit” pe utilizatori

Testele efectuate cu acest dispozitiv i-au „păcălit” pe participanți, aceștia experimentând arome diverse, „bomboanele gumate la sushi, fără a fi nevoie să consume vreun singur produs alimentar”.

„Când am învelit dispozitivul în alge uscate, prezentarea gustului sărat și acru cu miros de alge provoacă iluzia de a mânca de fapt sushi”, susține cercetătorul.

Techxplore este de părere că dispozitivul său poate crea noi forme de senzații multimedia, putând fi folosit pentru a „condimenta” hrana din avioane. În mod surprinzător, cercetătorul propune o folosire a dispozitivului chiar și de către persoanele care vor să slăbească dar fără a sacrifica gustul alimentelor consumate.

Studiul a fost publicat pe site-ul Universității Meji.

Citește și:

Câte gusturi putem simţi, de fapt?

Avem neuroni specializaţi pentru fiecare tip de gust

Papilele gustative sensibile la gustul umami sunt importante pentru starea de sănătate

A fost descoperit cel de-al şaselea gust pe care îl pot percepe oamenii. Ce secrete ascunde limba noastră