Home » D:News » Persoanele asimptomatice, testate pozitiv la COVID-19, nu-i pot infecta pe cei din jur – studiu

Persoanele asimptomatice, testate pozitiv la COVID-19, nu-i pot infecta pe cei din jur – studiu

Persoanele asimptomatice, testate pozitiv la COVID-19, nu-i pot infecta pe cei din jur – studiu
Sursa foto: Hepta.ro
Publicat: 02.06.2020

O persoană infectată, dar care nu are simptome, nu transmite coronavirusul mai departe, arată cel mai amplu studiu privind răspândirea COVID-19 de cei asimptomatici testați pozitiv la virusul SARS-CoV-2 .

Opt cercetători chinezi au făcut primul şi cel mai amplu studiu legat de cât de contagioase sunt persoanele care au infecţia COVID-19, dar nu au simptome ale bolii.

Ei au pus o persoană testată pozitiv pentru noul coronavirus, dar asimptomatică, să stea lângă alte 455 de persoane, dintre care 25% cu afecţiuni cardiovasculare. Specialiştii i-au supravegheat atent timp de 5 zile.

După aceea, cele 455 de persoane au fost izolate şi monitorizate cu atenţie. Dintre acestea, doar opt au avut semnele unei infecţii respiratorii, dar niciuna nu a luat virusul SARS-COV-2. Certifică asta testarea PCR, analizele de sânge şi examinarea pulmonară prin tomografie.

Schimbare majoră în paradigma răspândirii coronavirusului SARS-COV-2

Aceste noi date vor schimba cu siguranţă modul în care oamenii se vor raporta la acest virus în viitorul apropiat.

„În momentul în care există un contact prelungit aşa cum se întâmplă în familie sau la locul de muncă, rămâne un risc de a transmite, dar, la nivel de populaţie, atunci când mergem la terase, sau la supermarket, sau în altă parte riscul ca un asimptomatic să transmită este practic foarte, foarte mic, ceea schimbă mult datele problemei pentru că asta înseamnă că, dacă o persoană este asimptomatică şi ne întâlnim cu ea, avem un risc mic de a ne îmbolnăvi, lucru care este diferit faţă de ceea ce ştiam până acum”, explică medicul infecţionist Adrian Marinescu citat de Mediafax.

Acest studiu ar putea schimba și modul în care se fac internările, iar oamenii se vor gândi dacă le va mai fi teamă când ies din casă.

„Acest studiu ar putea schimba trei elemente în plan practic: persoanele diagnosticate dar asimptomatice cu atât mai mult ar putea să stea acasă, să nu mai fie internate. În al doilea rând nu ar trebui să ne fie teamă în momentul în care ieşim din casă şi venim în contact cu alte persoane, să ne gândim că cei din jur, chiar dacă nu au simptome pot să transmită, riscul e categoric mai mic, în al treilea rând: singurul studiu din România vorbeşte de un procent de 2%, ceea ce înseamnă că 360.000 de români au trecut prin boală. Dacă ne gândim că maximum 20.000 sunt diagnosticaţi, asta înseamnă că, în rest, cei mai mulţi au avut forme asimptomatice. Studiul de faţă cumva ne linişteşte şi ne putem gândi că persoana simptomatică are un risc mic de a ne transmite în momentul în care ne întâlnim cu diverse ocazii”, mai spune Dr. Marinescu.

Studiul cercetătorilor chinezi este indexat de prestigioasa National Library of Medicine şi a fost trimis deja experţilor OMS pentru o reacţie din partea acestora.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce trăsături de caracter au persoanele care nu cred în pandemia de coronavirus

Coronavirusul nu a apărut în piața din Wuhan. Expert american: Niciun animal nu a fost testat pozitiv

Luăm masa în oraș și ne protejăm de coronavirus în același timp. Masca inventată de o companie din Israel

Epidemiologul Molnar Geza: Probabil va exista mai devreme un tratament pentru COVID-19 decât vaccin

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase