Home » D:News » Șeful Agenției Spațiale Rusești, supărat de glumele americanilor. „Rămânem primii până astăzi!”

Șeful Agenției Spațiale Rusești, supărat de glumele americanilor. „Rămânem primii până astăzi!”

Șeful Agenției Spațiale Rusești, supărat de glumele americanilor. „Rămânem primii până astăzi!”
Dmitry Rogozin / Credit foto: Profimedia
Publicat: 11.06.2020

Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, s-a declarat deranjat de „glumele apărute în SUA” după lansarea istorică a Crew Dragon, capsula dezvoltată de SpaceX pentru a-i duce pe astronauții americani în spațiu.

Americanii ar trebui să arate mai mult respect pentru programul spațial al Rusiei după ce s-au bazat pe el timp de nouă ani, aceasta fiind singura modalitate de a trimite astronauții SUA pe orbită, a spus șeful Agenției Spațiale Ruse (Roscosmos), citat de Reuters.

Pentru prima dată după 2011, Statele Unite au lansat primii astronauți de pe solul american, în 30 mai 2020, cu ajutorul unor rachete și capsule construite de SpaceX, compania antreprenorului miliardar Elon Musk. În cei nouă ani în care nu au avut rachete proprii, americanii au zburat către Stația Spațială Internațională la bordul navetelor spațiale rusești Soyuz.

Într-un articol de coloană publicat săptămâna aceasta de versiunea rusească a revistei Forbes, Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, s-a plâns că americanii încă nu iau programul spațial rus în serios precum fac cu al lor.

Rogozin afirmă că industria spațială americană ar fi trebuit să mulțumească Rusiei

„Când partenerii noștri au reușit în sfârșit să realizeze cu succes un test pe navele lor spațiale, nu au fost decât glume și batjocuri îndreptate la adresa noastră”, s-a plâns Rogozin. Potrivit acestuia, industria spațială americană ar fi trebuit să mulțumească Rusiei.

„Țara noastră a fost prima care a trimis un om în spațiu. Rămânem primii până astăzi”, a mai spus Rogozin.

În ultimii ani, Roscosmos s-a confruntat cu o serie de incidente, inclusiv cu probleme la navetele Soyuz, precum și cu scandaluri de corupție, unul fiind legat de construcția Cosmodromului Vostochny în Orientul Îndepărtat rus, un mega-proiect important pentru Vladimir Putin.

Dmitry Rogozin a criticat și „isteria” președintelui american Donald Trump, care a afirmat că lansarea SpaceX a arătat că Statele Unite și-au recăpătat locul de lider mondial în spațiu.

Trump a mai spus că astronauții americani vor ateriza în curând pe Marte și că Washingtonul va avea în curând „cele mai mari arme imaginate vreodată din istorie”.

Pentru un loc în navetele rusești Soyuz, americanii au plătit Rusiei 90 de milioane de dolari. Această sumă va fi plătită din nou pentru trimiterea astronautei Kate Rubins către Stația Spațială Internațională. Ea va pleca în 14 octombrie împreună cu cosmonauţii Serghei Rizikov şi Serghei Kud-Svercikov, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Ar putea fi ultima misiune în care NASA apelează la Roscosmos pentru trimiterea unui astronaut către ISS.

Un loc în capsula Crew Dragon, deținută de SpaceX, costă 55 de milioane de dolari. NASA are contract și cu Boeing, pentru capsulele Starliner, aflate încă în teste, iar un loc în acestea va costa 90 de milioane de dolari, similar cu suma plătită rușilor.

Vă recomandăm să citiți și:

Reacţia Rusiei după ce NASA a amânat vizita lui Dmitri Rogozin în SUA

Elon Musk a anunțat noua prioritate a SpaceX: racheta complet reutilizabilă Starship

Drumul lung și plin de obstacole al SpaceX. De la trei lansări eșuate la prima misiune umană în spațiu

SpaceX va asigura serviciile de logistică pentru staţia spaţială către Lună a NASA

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase