Intervenție spectaculoasă în SUA. Incendiile de vegetație sunt stinse de „bombardiere cu apă”

16 06. 2020, 18:00

Sezonul incendiilor de vegetație a revenit, iar forțele aeriene ale SUA au trimis patru dintre avioanele cisternă foarte mari DC-10-30 (VLAT) pentru a lupta cu flăcările care au lovit recent statul american Arizona.

GALERIE FOTO

Incendiile de vegetație din Tucson, Arizona, s-au răspândit pe culmi abrupte și în interiorul văilor înguste, iar puterea aeronavelor DC-10 a fost pusă la grea încercare. Ca de obicei, misiunea a fost spectaculoasă. Numeroase filmări au apărut pe rețelele de socializare online care arată manevrele uimitoare ale echipelor de intervenție.

Flăcările s-au extins pe o suprafață de peste 3.600 de hectare și încă amenință sute de locuințe. Incendiile de vegetație ar fi fost stârnite de descărcări electrice la data de 5 iunie. De asemenea, peste 400 de pompieri, ajutați de „bombardierele cu apă”, s-au luptat cu flăcările.

O zonă vastă din vestul Statelor Unite trece printr-o perioadă de secetă extremă, astfel că rezultă condiții ideale pentru apariția incendiilor de vegetație, a explicat meteorologul Bryan Henry.

Aeronavele DC-10 sunt printre cele mai eficiente metode de luptă împotriva incendiilor. Sursa foto: 10 Tanker

Aeronavele DC-10 Air Tanker sunt gata de luptă chiar și după aproape un deceniu și jumătate de funcționare. Acestea pot transporta peste 45.400 de litri de agent ignifug și ajută foarte mult atunci când echipele de intervenție încearcă să oprească flăcările să se răspândească în zone vulnerabile, notează The Drive.

Fiind capabile să transporte cantități enorme de apă și agent ignifug, astfel de aeronave sunt printre cele mai eficiente metode de luptă împotriva incendiilor.

Vă mai recomandăm să citiți și:

„Incendiile zombie” rămase de anul trecut revin la viață în Arctica. Ce avertisment transmit oamenii de știință

Dramatic! Incendiile din Australia au provocat moartea unui miliard de animale

Incendiile din California au lăsat o ”cicatrice” întunecată care poate fi văzută din spaţiu

Numărul incendiilor de vegetaţie a crescut cu 85% în Pădurea Amazoniană faţă de 2018