Home » D:News » Universitățile din România, revoltate de legea adoptată de Senat care interzice referirile la identitatea de gen: intruziune majoră

Universitățile din România, revoltate de legea adoptată de Senat care interzice referirile la identitatea de gen: intruziune majoră

Universitățile din România, revoltate de legea adoptată de Senat care interzice referirile la identitatea de gen: intruziune majoră
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.06.2020

Reprezentanții mai multor universități din România s-au declarat revoltați după ce Senatul a adoptat o modificare la Legea Educației care interzice orice referire în școli și universități la identitatea de gen.

Modificarea Legii Educației de interzicere a răspândirii opiniei identității de gen contravine Constituției, susține Universitatea București.

Conducerea universității bucureștene solicită tuturor actorilor responsabili din viața socială și politică a țării să apere autonomia universitară, drept câștigat acum mai bine de 30 de ani în România.

„Universitatea din București dezavuează orice inițiativă de subminare a autonomiei universitare. Considerăm că autonomia universitară reprezintă unul dintre bunurile culturale ale democrației, un garant al libertății de gândire, de cunoaștere și de exprimare a propriilor opinii, de care trebuie să se bucure toți membrii comunității universitare și, în mod implicit, societatea”, susține Universitatea București.

Adevărul este în rezultatul cercetărilor științifice ale specialiștilor

Reprezentanții UB consideră că amendamentul de modificare a Legii Educației Naționale, aprobat în Parlament, contravine unor drepturi fundamentale garantate de Constituția României și de convențiile internaționale la care România este parte: libertatea de gândire și de conștiință, libertatea opiniilor și autonomia universitară.

Textul de lege nu are fundamentare științifică și reprezintă un exemplu flagrant de interferență în educația și în exprimarea libere.

Reprezentanții UB sunt de părere că adevărul este rezultatul cercetărilor științifice desfășurate în deplina libertate a exprimării, nu al ideologiilor sau pozițiilor extreme, oricare ar fi acestea.

„Adevărul se formulează din consensul științific al specialiștilor și nu poate fi statuat printr-un text de lege”, au conchis reprezentanții universității din București.

Conducerea Universiății „Babeș-Bolyai”: Suntem stupefiați

Și conducerea Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca s-a declarat „stupefiată” de votul din Senat.

„Am constatat cu stupefacție că într-un act legislativ adoptat de Parlamentul României – prin votul acordat în Senatul României pentru modificarea Legii Educației Naționale – se interzic în instituțiile de învățământ, deci și în universități, ‘activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași’”, au spus reprezentanții universității clujene.

Aceștia susțin că problema majoră în acest caz este că, prin formulările vagi ale legii, pe lângă punerea sub semnul întrebării a unor programe/ cursuri/ cercetări/ specializări universitare deja existente, ”o teorie academică poate deveni interzisă prin lege”.

Cum se testează o teorie academică

Conducerea UBB susține că o teorie academică se testează academic și supraviețuiește sau dispare în urma acestor teste derulate în condiții etice, nu altfel.

”Suntem încrezători că, în ceea ce privește varianta actuală a textului de lege, vorbim despre o scăpare care va fi corectată”, precizează conducerea UBB.

Reprezentanții UBB consideră un astfel de demers riscant pentru știință/mediul academic și cere forurilor competente să prevină crearea unui precedent nedorit pentru mediul academic și activitatea științifică.

UBB este una din cele mai importante comunități academice din România, cu aproape 50.000 de membri.

SNSPA,despre legea privind identitatea de gen: Parlamentarii nu înțeleg concepte pe care le folosesc

Și conducerea SNSPA a reacționat  față de adoptarea de către Parlament a măsurilor ce interzic informațiile despre identitatea de gen în școli și universități și spune că „activitatea universitară a fost bruiată de ingerințe politice”, iar legiferarea s-a produs superficial și „fără înțelegerea conceptelor”.

Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) consideră că este regretabil faptul că subiecte importante, cu consecințe deosebite pentru societatea românească, se legiferează într-o manieră superficială, fără înțelegerea conceptelor și fără consultarea partenerilor sociali relevanți, în speță comunitatea științifică academică.

„Iniţiativa legislativă a celor doi parlamentari PMP a avut ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care s-a propus ca în toate instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale, inclusiv în unităţile care oferă educaţie extraşcolară, să fie interzis prozelitismul pe baza criteriului de sex şi a criteriului de gen. Fără a clarifica însă ce presupune exact fenomenul de “prozelitism pe baza criteriului de sex, cât și a celui de gen”, observație regăsită și în punctul de vedere al Guvernului României, care nu a susținut adoptarea acestei inițiative legislative, plenul Senatului a votat marți, 16 iunie 2020, în calitate de for decizional, cu 81 de voturi DA, 22 de voturi NU și 27 de abțineri”, potrivit unui comunicat al SNSPA.

Ce este identitatea de gen

Conform sursei citate, pe motivul existenței unui pericol real în sistemul de învățământ, „fără a face vreo dovadă în acest sens”, textul amendamentelor adoptate arată că cei care le-au propus „nu înțeleg de fapt conceptele fundamentale pe care le folosesc”.

Acestea sunt, de altfel, uzuale în orice limbă: sex (bărbătesc sau femeiesc), pentru datul biologic și gen (masculin, feminin), pentru înțelesurile culturale și sociale ale diferențelor biologice. Pentru științele sociale însă, aplicarea acestui amendament înseamnă interzicerea unor concepte teoretice esențiale, utilizate în cercetare de către comunitatea științifică internațională. Studiile de gen au dus la schimbări de optică în sociologie, filosofie, psihanaliză, medicină, istorie, economie. Evoluția studiilor de gen s-a materializat, în timp, în dezvoltarea cercetării în domeniu, a programelor de studii, dar a influențat și interacțiunile umane, oportunitățile de realizare profesională, opțiunile și deciziile personale, discriminarea în diferite domenii. Studiile de gen sunt esențiale pentru elaborarea politicilor sociale care să faciliteze echilibrul în familie, în carieră, care să ofere strategii pentru a combate violența casnică, hărțuirea sexuală și soluții pentru munca domestică.

Amendamentul introdus la Legea educației naționale reprezintă „o încălcare flagrantă a autonomiei universitare”.

„Parlamentul României nu are niciun fel de atribuții să stabilească curricula în universități, nici pe cea din învățământul preuniversitar. În calitate de universitate care a inițiat și dezvoltat cercetări și studii referitoare la politici de gen în ultimii 22 de ani (din 1998), SNSPA a contribuit semnificativ la cunoașterea și analizarea discriminării și proiectarea politicilor publice pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, dar și pentru minoritățile etnice, religioase și sexuale. Astfel de arii de studiu există în marile universități din România, din UE și din lume. Acest amendament desființează practic orice învățare, studiu și cercetare în privința discriminării de gen, orice proiect întemeiat științific care poate contribui la egalitatea de tratament și de șanse între femei și bărbați. Îl considerăm inacceptabil științific și profund antidemocratic”, subliniază sursa citată.

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu: Libertățile de gândire și de exprimare sunt non-negociabile

„Ce este valid academic poate fi decis exclusiv în comunitatea de cercetare, în niciun caz de vreun actor politic. Pe acest principiu s-au construit, de aproape un mileniu încoace, toate marile universități ale lumii și pe acest principiu se construiește și Universitatea”, transmite instituția sibiană.

Cele două libertăți (de gândire și de exprimare) sunt non-negociabile, iar a decide prin vot politic că educația de gen nu poate constitui o disciplină academică de studiu, ba, mai mult, a criminaliza educația de gen și orice referire la identitatea de gen în școli și în universități reprezintă o intruziune majoră a politicului în mediul academic, arată Universitatea sibiană.

În primul rând, ea discriminează și vulnerabilizează și mai mult categorii umane a căror existență zilnică e marcată adeseori de tensiune și de nesiguranță. În al doilea rând, o astfel de inițiativă invalidează diversitatea umanului – adică însăși rațiunea de a fi și obiectul de studiu ale tuturor științelor umaniste. În al treilea rând, ea periclitează și fragilizează întregi câmpuri disciplinare care analizează identitatea și reprezentările de gen, cu implicații perturbatoare în toate domeniile (de la limbi și literaturi până la sociologie, psihologie și medicină) și la toate nivelurile de studii (licență/masterat/doctorat). În al patrulea rând, dat fiind că acest gest periclitează aplicarea unor drepturi umane elementare, el pune sub semnul întrebării angajamentul României în toate tratatele europene și convențiile internaționale privind drepturilor omului la care țara noastră a aderat.

Principalul rost al unei universități (și al educației în ansamblul său) este dezvoltarea gândirii critice. Iar impunerea prin lege a unui mod obligatoriu de a gândi umanul este contrariul gândirii critice, mai transmit reprezentanții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

„Pledăm, prin urmare, pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului, a libertăților mediului academic și a intereselor de reprezentare externă ale României, prin renunțarea la inițiativele legislative contrare valorilor umane și academice pe care le promovăm!”, conchide sursa citată.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal
Cercetătorii au descoperit o nouă metodă de diagnosticare a cancerului intestinal
Record de căldură la Rio de Janeiro! Au fost înregistrate 62,3 grade Celsius
Record de căldură la Rio de Janeiro! Au fost înregistrate 62,3 grade Celsius
Particulele „interzise” care se atrag unele pe altele
Particulele „interzise” care se atrag unele pe altele
Interviu halucinant cu „Nașul Inteligenței Artificiale”: Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinărie și om
Interviu halucinant cu „Nașul Inteligenței Artificiale”: Se va ajunge la o luptă pentru putere între mașinărie și om
Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice tot mai mari, potrivit unui raport
Europa nu este pregătită pentru riscurile climatice tot mai mari, potrivit unui raport
Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe
Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe
Ce sunt pliculețele cu nicotină?
Ce sunt pliculețele cu nicotină?
Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?
Test de cultură generală. De ce pisicilor nu le place apa?
Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință
Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință
Când trece România la ora de vară? Vom dormi mai puțin cu o oră!
Când trece România la ora de vară? Vom dormi mai puțin cu o oră!
ONU are dovezi că Rusia torturează sistematic prizonierii de război ucraineni
ONU are dovezi că Rusia torturează sistematic prizonierii de război ucraineni
Emmanuel Macron a avertizat că securitatea Europei este „în joc” pe câmpul de luptă din Ucraina
Emmanuel Macron a avertizat că securitatea Europei este „în joc” pe câmpul de luptă din Ucraina
Ziua primului zbor. Momentul în care Traian Vuia a devenit un pionier al aviaţiei la nivel mondial
Ziua primului zbor. Momentul în care Traian Vuia a devenit un pionier al aviaţiei la nivel mondial
Cum va fi vremea și cât va mai ploua? Prognoza anunțată de ANM
Cum va fi vremea și cât va mai ploua? Prognoza anunțată de ANM
Actorul Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru că s-a plimbat într-o zonă interzisă din Parcul Yellowstone
Actorul Pierce Brosnan a pledat vinovat pentru că s-a plimbat într-o zonă interzisă din Parcul Yellowstone
61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres
61% dintre români au calitatea somnului afectată de stres
TikTok este o adevărată mașinărie de făcut bani pentru China
TikTok este o adevărată mașinărie de făcut bani pentru China
Iulia Timoșenko, fostul prim-ministru al Ucrainei. „Voi ajunge la adevăr, dacă nu în instanțele ucrainene, atunci în cele internaționale”
Iulia Timoșenko, fostul prim-ministru al Ucrainei. „Voi ajunge la adevăr, dacă nu în instanțele ucrainene, atunci ...