Home » D:News » NASA apelează la ajutorul internauților pentru „învăța” roverul Curiosity să se deplaseze pe Marte

NASA apelează la ajutorul internauților pentru „învăța” roverul Curiosity să se deplaseze pe Marte

Publicat: 22.06.2020

NASA a lansat o platformă prin care internauții pot să stabilească care porțiuni de teren pot fi traversate de către rover.

Roverele pe care NASA le-a trimis de-a lungul timpului pe Marte s-au confruntat cu o multitudine de probleme, una dintre acestea fiind reprezentată de către pierderea aderenței roților. Oamenii de știință explică faptul că solul marțian este imprevizibil și poate pune în pericol capacitatea de deplasare a roverului Curiosity, notează Space.

Cercetătorii de la NASA vor să evite situația roverului Spirit care în 2010 a rămas blocat în nisip din cauza roților care și-au pierdut aderența din cauza contactului extins cu rocile dure. Dat fiind faptul că o misiune către Marte de reparare a roverelor este cât se poate de lipsită de fezabilitate din punctul de vedere al resurselor, echipele de pe Terra trebuie să fie extrem de atente în ceea ce privește traseul ales.

AI4Mars

Pentru a rezolva această problemă NASA a pus la dispoziția internauților AI4Mars prin care utilizatorii pot „învăța” roverul Curiosity să clasifice terenul pe care îl traversează.

Prima etapă a antrenamentului la care este supus algoritmul pe care îl folosește Curiosity este numită SPOC (Soil Property and Object Classification) și este folosită, după cum îi spune numele, pentru a identifica și clasifica diferite tipuri de sol. Creatorii explică faptul că algoritmul folosit de rover trebuie să fie mai complex față de cel folosit de către mașinile autonome și asta deoarece pe Marte nu există drumuri sau indicatoare rutiere.

„În viitor, sperăm că acest algoritm poate deveni suficient de precis pentru a face alte sarcini utile, cum ar fi calcularea probabilității ca roțile unui rover să alunece pe diferite suprafețe”, explică Hiro Ono, cercetător în domeniul inteligenței artificiale al Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

Citește și

Echipa ”Curiosity” a NASA continuă explorarea planetei Marte, de acasă

Şapte descoperiri interesante făcute de Curiosity pe suprafaţa planetei Marte

Selfie-ul prin care robotul Curiosity îşi marchează începutul unei noi explorări

Inteligenţa artificială a fost adusă pe Marte. Roverul Curiosity este mai ”independent” şi mai eficient

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase