Home » D:News » Ce ar putea aduce sfârșitul omenirii?

Ce ar putea aduce sfârșitul omenirii?

Publicat: 03.08.2020

Cercetătorii sunt de părere că oamenii ar putea juca un rol în propria lor dispariție.

Raportat la întreaga istorie a Pământului, perioada în care oamenii sunt specia dominantă de pe planetă este destul de mică, cu toate acestea, trebuie să luăm în calcul posibilitatea propriei noastre extincții.

Toate civilizațiile care s-au succedat de-a lungul timpului au avut, sub o formă sau alta, o serie de mituri ale sfârșitului, totuși, trebuie să ne întrebăm cum arată acest sfârșit din perspectiva oamenilor de știință. Aceștia au identificat cinci scenarii prin care umanitatea s-ar putea sfârși, notează Live Science.

5. Război nuclear

Posibilitatea unui război nuclear a captivat mințile oamenilor de știință, dar și a oamenilor obișnuiți în timpul Războiului Rece, ambele tabere fiind conștiente că un astfel de conflict ar duce la un rezultat nefavorabil pentru toată lumea.

În cazul unui astfel de conflict, pericolul este reprezentat de către exploziile inițiale, dar și de către efectele de după. Mai exact, oamenii de știință subliniază faptul că după un război nuclear pe scară largă urmează o iarnă care se poate întinde de-a lungul a mai multor decenii, iar asta înseamnă că producția de alimente va fi redusă considerabil sau chiar oprită.

Trebuie precizat faptul că deși statele lumii au destul armament nuclear pentru a distruge întreg Pământul, este improbabil ca un război nuclear să ducă singur la dispariția rasei umane. Dacă se va ajunge în această situație atunci efectele ulterioare vor fi cele care vor reprezenta amenințarea cea mai gravă.

4. Pandemiile

O pandemie, după cum vedem în aceste zile, poate schimba, într-un timp relativ scurt, modul în care ne trăim viețile. Dacă luăm în calcul faptul că lumea este din ce în ce mai conectată, dar și posibilitatea ca din greșeală sau în mod voit un virus sau o bacterie mortală să scape din laboratoare atunci, cu siguranță, ne aflăm în fața unui scenariu apocaliptic.

„Îmi fac griji pentru o serie întreagă de diferite scenarii pandemice. Dar cred că cele care ar putea fi create de om sunt posibil cea mai mare amenințare pe care am putea-o avea din partea biologiei în acest secol”, explică Cassidy Nelson, cercetătoare a Future of Humanity Institute din cadrul Universității Oxford, Regatul Unit.

Deși urmările unei pandemii ar putea duce chiar și la dispariția umanității, Nelson precizează faptul că, în prezent, posibilitatea ca un patogen să fie eliberat în mod deliberat este extrem de redusă.

3. Schimbările climatice

Încălzirea climei reprezintă una dintre cele mai importante amenințări asupra speciei noastre, dar și a mediilor în care trăim și de care, în definitiv, depindem.

Vestea bună este că, într-o mare măsură, putem să ținem sub control riscurile asociate acestei încălziri globale. Cercetătorii sunt de acord că este necesară o reducere a cantității de dioxid de carbon, asta pentru a evita scenariile în care temperaturile medii prea mari vor duce la dispariția unui număr însemnat de specii de plante și animale.

Luke Kemp, cercetător al Centrului pentru Riscuri Existențiale din cadrul Universității Cambridge, explică faptul că încălzirea globală reprezintă un „multiplicator de riscuri”, care amplifică celelalte riscuri.

„(Încălzirea globală n.r.) pare că are toate aceste relații atât cu conflictul, dar și cu schimbările politice, ceea ce face ca lumea să fie un loc mult mai periculos. Imaginează-ți: deficitul de alimente sau de apă intensificând tensiunile internaționale și declanșând războaie nucleare cu fatalități umane potențial enorme”, explică cercetătorul.

2. Inteligența artificială

Din nou, ne aflăm în fața unei idei care a fost studiată atent de către oamenii de știință, dar și de către industria de divertisment. Aceștia au luat în calcul posibilitatea ca roboții extrem de inteligenți să ajungă, în timp, să ne ia locul ca formă de viață dominantă pe planetă.

Trebuie să precizăm faptul că această „detronare” are multe forme, fie că vorbim de un război „clasic” între oameni și roboți sau chiar de o supradimensionare a aparatelor de supraveghere cu ajutorul tehnologiei. Unii sunt de părere că roboții ne vor înlocui pur și simplu, calificându-ne drept inferiori.

1. Umanitatea

Riscurile pe care le-am prezentat mai sus au o cauză comună; umanitate, așa că trebuie să luăm în calcul posibilitatea ca noi să fim cauza propriului nostru sfârșit.

Pornind de la analize realizate asupra mai multor civilizații care s-au impus de-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că factorii care au dus la sfârșit au fost produși chiar de acestea.

„Când oamenii mă întreabă: Care este cel mai mare risc existențial cu care se confruntă omenirea? Am tendința să  să răspund: cooperare internațională slabă, explică Sabin Roman’s, cercetător al Centre for the Study of Existential Risk.

Acesta mai adaugă că deși nu avem o imagine clară a modului în care ar putea arăta sfârșitul speciei noastre, trebuie să recunoaștem că, în prezent, suntem cel mai bine echipați din istoria noastră pentru a face față eventualelor probleme.

Citește și:

Un război nuclear limitat ar putea duce la reducerea producţiei agricole pentru decenii

Potrivit lui Elon Musk, pericolul unui război nuclear stimulează cursa spaţială

Avertisment dramatic: Recifele de corali vor dispărea în următorii 80 de ani

Raport ONU. Temperaturile medii vor crește cu cel puțin un grad în următorii cinci ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase