Home » D:News » Imagini rare din interiorul „lagărelor de concentrare” în care sunt ținuți uigurii din China

Imagini rare din interiorul „lagărelor de concentrare” în care sunt ținuți uigurii din China

Imagini rare din interiorul „lagărelor de concentrare” în care sunt ținuți uigurii din China
Sursa foto: Captură Youtube
Publicat: 11.08.2020

Un bărbat uigur a dezvăluit cum arată interiorul unuia dintre cele mai secretoase și bine păzite „lagăre de concentrare” ale Chinei, acolo unde spune că a auzit încontinuu țipetele prizonierilor și locul în care i s-a spus că va fi omorât în bătaie dacă nu respectă ordinele.

GALERIE FOTO cu „lagărele de concentrare” ale Chinei

Mergan Ghappar, un fotomodel în vârstă de 31 de ani, a părăsit regiunea de vest a Xinjiang în 2009 și și-a început cariera de model în Foshan, în sudul Chinei. Bărbatul a fost arestat în 2018 și condamnat la 16 luni de închisoare pentru că ar fi vândut canabis. Totuși, prietenii lui au declarat pentru BBC că acuzația a fost exagerată.

Xinjiang este regiunea în care trăiesc uigurii, o comunitate în mare parte musulmană care în ultimii ani a fost victima unei supravegheri și asupriri fără precedent din partea statului chinez. Oamenii au fost forțați să rupă orice legătură cu lumea din exterior și cel puțin 1 milion de uiguri au fost reținuți și condamnați în baza unor acuzații arbitrare.

Ghappar a dispărut în ianuarie 2020

Potrivit BBC, Ghappar a fost eliberat din închisoarea din Foshan în noiembrie 2019, iar o lună mai târziu a fost solicitat să completeze o procedură de înregistrare de rutină. În ianuarie 2020, bărbatul a fost trimis la bordul unui avion înapoi acasă, în Xinjiang.

Totuși, în loc să ajungă acasă, Ghappar a dispărut.

După mai mult de o lună de la dispariția sa, bărbatul și-a contactat familia pe WeChat, o aplicație de mesagerie populară în China, spunându-le că se afla într-o închisoare a poliției din Kucha, Xinjiang.

Ținuți cu saci pe cap și încătușați la mâini și la picioare

Potrivit jurnaliștilor de la BBC, Ghappar și familia sau au comunicat timp de câteva zile, timp în care acesta a oferit detalii despre cum era viața sa în „lagăr”, apoi a încetat să mai răspundă.

Ghappar a scris familiei sale că a fost reținut în închisoarea poliției timp de 18 zile. Bărbatul a povestit că a fost închis alături de alți 50 de oameni, toți având saci pe cap, fiind încătușați la mâini și la picioare, într-o cameră „nu mai mare de 50 de m2, bărbații fiind în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă”.

Deținuții trebuiau să împartă câteva boluri de mâncare și linguri. Bărbatul a spus că polițiștii cereau ca cei care aveau boli infecțioase să ridice mâinile, iar cei care le ridicau mâncau ultimii.

„Bătuți până când le-a crăpat pielea”

De asemenea, Ghappar a fotografiat un document care încurajează copiii să „se pocăiască pentru greșelile lor și să renunțe de voie bună”, ceea ce sugerează că statul chinez încearcă să controleze mințile minorităților, după cum au concluzionat jurnaliștii de la BBC.

Totodată, Ghappar a povestit familiei ca a simțit și efectele pandemiei de coronavirus în „lagăr”. Patru bărbați, în vârstă de 20 de ani sau mai tineri, care au ignorat regulile de carantină și s-au jucat afară, au fost „bătuți până când au țipat ca niște bebeluși, pielea lor s-a crăpat și nu au mai putut să stea jos”, a scris Ghappar.

După luni de zile de când au fost contactate pentru ultima oară de Ghappar, rudele sale au decis să dea publicității înregistrarea video făcută de acesta în celulă, precum și o serie de mesaje.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pachetele cu semințe misterioase au ajuns în toată lumea. Oficialii din SUA au identificat câteva specii de plante

O nouă tulpină gripală cu potențial pandemic descoperită în China

După câteva luni de pandemie, OMS trimite o echipă în China pentru a afla originea coronavirusului

75 de ani de la eliberarea lagărului Auschwitz – VIDEO

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase