Home » D:News » Pachetele cu semințe misterioase au ajuns în toată lumea. Oficialii din SUA au identificat câteva specii de plante

Pachetele cu semințe misterioase au ajuns în toată lumea. Oficialii din SUA au identificat câteva specii de plante

Publicat: 04.08.2020

Pachete marcate drept „cercei” au stârnit îngrijorări privind biosecuritatea țărilor și anchete globale pentru a determina originea lor.

Vezi aici cum arată pachețelele care au ajuns în întreaga lume.

Jan Goward cultivă diverse specii de plante în mica sa grădină din Eastbourne, Marea Britanie. „Cresc de toate. Am și specii exotice”, spune Goward.

Însă, câteva semințe misterioase pe care le-a primit prin poștă, din Singapore și marcate ca „cercei”, nu se vor alătura celorlalte plante din grădină.

„Nu am nici cea mai vagă idee ce sunt, așa că în mod clar nu le voi planta. Nu aș putea să plantez niciodată nimic fără să îi știu originea”, a explicat Goward.

Un bărbat a primit trei pachete cu semințe în decurs de o săptămână

Semințele misterioase primite de Goward se numără printre mii de pachete confirmate în SUA, Canada, Noua Zeelandă și Europa, inclusiv în jur de 100 de cazuri în Marea Britanie. Pachetele au stârnit temeri privind biosecuritatea țărilor și au dus la declanșarea de anchete internaționale pentru a afla originea lor.

Oficialii americani au emis avertizări privind pachetele nesolicitate cu „semințe suspecte”, care ar fi fost deja primite de cetățeni din zeci de state, aparent trimise din China.

Doar în Florida au fost confirmate 630 de astfel de cazuri. Un bărbat ar fi primit chiar trei pachete în decurs de o săptămână. De asemenea, o femeie din Texas a spus că a primit semințe în aprilie și le-a plantat, după ce ar fi crezut că erau un cadou.

Departamentul pentru Agricultură (USDA) din SUA a solicitat celor care primesc pachete să nu planteze semințele până când agențiile federale nu află originea lor. În Marea Britanie, Agenția pentru Sănătatea Animalelor și a Plantelor (Apha) a declanșat o anchetă privind pachete similare primite de locuitori din toată țara.

Ce s-a întâmplat după ce Jan Goward a postat pe Facebook fotografii cu semințele

„Biosecuritatea este de o importanță vitală și desfășurăm controale riguroase pentru a proteja plantele și fauna, inclusiv în cazul vânzărilor online de plante. Mai multe persoane din Marea Britanie au primit pachete cu semințe marcate drept cercei. Oricine primește astfel de pachete trebuie să nu le planteze și să anunțe autoritățile cât de curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Apha.

În Noua Zeelandă, un pachet care ar fi conținut o „jucărie” a ajuns în Auckland tocmai din Zambia.

După ce Goward a postat o fotografie cu semințele pe un grup de Facebook pentru grădinari din Marea Britanie, aceasta a fost contactată de un membru care i-a spus că a primit „exact aceleași semințe, același pachet, la același moment” ca Goward. „Se afla în Portugalia”, a adăugat Goward.

Goward intenționa să ardă semințele. „Sinceră să fiu, semințele arată asemenea celor de dovlecel”, a explicat femeia. Totuși, un alt pachet trimis în mod anonim în urmă cu doar câteva luni conținea „semințe mici și negre”.

Ce spun oficialii în agricultură din Statele Unite

Fotografii distribuite de oamenii care au primit pachete și de către autorități arată diverse tipuri de semințe. Unele pachete au fost marcate cu caractere chinezești sau „China Post”, scrie The Guardian.

Oficialii USDA au declarat că „nu au dovezi” care să indice că pachetele sunt altceva decât o escrocherie prin care o companie trimite pachete și falsifică recenzii. Însă, oficialii din Kentucky sunt de altă părere. „Nu avem destule informații încă pentru a stabili dacă este vorba despre o farsă, o escrocherie sau un atac bioterorist asupra agriculturii”, a spus Ryan Quarles, comisarul în agricultură din Kentucky.

„Ziua trifidelor” și alte teorii privind originea pachetelor cu semințe misterioase

Totodată, alte teorii susțin că semințele sunt o specie invazivă de plante sau o încercare de a introduce patogeni sau boli, astfel amenințând securitatea națională.

Goward recunoaște că este neliniștită. „Este puțin îngrijorător. Mulți oameni continuă să primească aceste semințe, nu doar în Anglia, ci în toată lumea. Ce-ar fi dacă este vorba despre trifide?”, a spus femeia, pe jumătate glumind, pe jumătate îngrijorată.

Trifidele sunt plante carnivore fictive, iar specia a fost creată de John Wyndham în romanul său științifico-fantastic post-apocaliptic din 1951, „The Day of the Triffids / Ziua trifidelor”.

Până acum, oficialii americani au identificat unele semințe ca fiind specii de plante comune, precum hibiscus, levănțică sau zorele.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Americanii, avertizați să nu planteze semințele misterioase trimise în toată țara tocmai din China

Cum au devenit carnivore unele specii de plante. Anomalia genetică din urmă cu 70 de milioane de ani

Oamenii de știință au arătat procesul prin care plantele cu flori au ajuns să domine Pământul

Peştele-leu, una dintre cele mai invazive specii, s-ar putea extinde în tot Oceanul Atlantic

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase