Home » D:News » Previziune îngrijorătoare. Ce se va întâmpla după începerea școlilor în România

Previziune îngrijorătoare. Ce se va întâmpla după începerea școlilor în România

Previziune îngrijorătoare. Ce se va întâmpla după începerea școlilor în România
Credit foto: Profimedia
Publicat: 03.09.2020

Specialiștii și reprezentanții asociațiilor de părinți susțin că focarele de COVID-19 în şcoli vor fi inevitabile după începerea cursurilor. De vină sunt suprapopularea școlilor și lipsa spațiilor. De aceea, numeroși părinți se tem să-și trimită copiii la școală.

Multe şcoli din România nu au un spaţiu unde copiii cu semne de boală să fie izolaţi sau medici de medicină şcolară care să facă triaj. Ca urmare, regulile impuse de autorități vor fi greu de implementat. Lucrurile se pot complica în momentul în care vor apărea într-o şcoală mai mulţi copii bolnavi deodată, pentru că ar fi nevoie de mai multe săli de izolare. Cele mai mari probleme vor fi în mediul rural, susțin epidemiologii.

„Izolare, unde? Astea sunt teorii foarte frumoase, dar, în practică, la 40% din şcolile noastre, mai ales în rural, este imposibil de respectat. Dacă sunt doi sau trei dintr-o clasă, îi bag în aceeaşi încăpere sau în 3 încăperi diferite? Că s-ar putea ca unul să aibă un simplu rinovirus de sezon şi altul să aibă un debut de COVID-19”, a declarat epidemiologul Geza Molnar.

Părinții se tem să-și trimită copiii la școală din cauza riscurilor la care aceștia sunt supuși.

„O parte dintre părinţi au copii care se află în categoria de risc sau părinţii se află în categoria de risc, iar pentru aceştia nu avem nici până în ziua de astăzi opţiunea de a nu-şi trimite copiii la şcoală. Cel puţin, la nivelul Bucureştiului, şcolile sunt pregătite pentru a face faţă unui asemenea scenariu, hibrid, unde o parte din copii pot merge la şcoală iar o parte pot urmări în timp real ceea ce se întâmplă la clasă. Avem o suprapopulare a unităţilor şcolare, iar scenariul verde este imposibil de implementat”, a spus preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Eugen Ilea, potrivit Mediafax

Anul școlar va începe pe 14 septembrie.

Elevii vor fi nevoiți să recupereze materia pierdută. Profesor: Procedura este foarte complicată

Elevii vor fi nevoiți, după reluarea cursurilor în septembrie, să recupereze materia pierdută în primăvară, când cursurile s-au desfășurat online. „Trebuie să încercăm să recuperăm materia, nu putem să trecem doar pe hârtie şi sperăm că lucrurile se vor rezolva din mers”, spune un profesor.

Cristina Tunegaru predă Limba şi literatura română la o şcoală din Bucureşti. Ea spune că recuperarea materiei pierdute din cauza orelor online trebuie făcută neapărat în noul an şcolar. Dar, încă nu se ştie cum s-ar putea face aceste ore remediale. Profesoara se gândeşte în special la cei de clasa a VIII-a, pe care îi aşteaptă Evaluarea Naţională. După ce că au de trecut primul examen important din viaţa lor, trebuie să se mai gândească şi la recuperare.

„Procedura este foarte complicată, pentru că nu ştim câţi copii au participat la ore online, cum s-au desfăşurat aceste ore, au fost eficiente sau nu? Pentru că s-ar putea să vedem că, deşi au participat la ore online, acumularea de conţinut este redusă faţă de acumularea de informaţii obţinută în mod clasic. Trebuie să încercăm să recuperăm materia, pentru că este extrem, extrem de mult şi nu putem să trecem doar pe hârtie şi sperăm că lucrurile se vor rezolva din mers”, spune Cristina Tunegaru.

Elevii cred că programul va fi prea încărcat, iar părinții spun că ceva muncă în plus, acasă, le va fi necesară copiilor.

„O să fie foarte greu. Ne-ar încărca programul mai mult decât este. Cum să mai pui şi alte ore? Plus că unii au şi alte activităţi, mai sunt şi cu probleme de sănătate”, consideră Casiana, elevă în clasa a VIII-a.

„Le va fi greu şi probabil ceva muncă în plus acasă le va fi necesară. Cred că probabil vor încerca profesorii să realizeze o programă şcolară, astfel încât, prin comasarea materiei să rămână ceva vreme şi pentru eventualele cunoştinţe neacumulate”, spune Cristina, părinte.

Profesorii au acces gratuit la platformele educaționale ale Google și Microsoft

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat, miercuri, că a semnat parteneriate cu Google și Microsoft, prin care vor fi puse la dispoziția profesorilor și școlilor platformele educaționale dezvoltate de cele două companii.

„Prin acest memorandum, cadrele didactice și unitățile de învățământ au acces, în mod gratuit, la toate platformele educaționale dezvoltate de cele două companii, inclusiv la programele-suport și la resursele educaționale dezvoltate de acestea. Astfel, platformele G Suite for Education și Microsoft Office 365 A1 pot fi utilizate în procesul de predare, cu interfață în limba română”, a anunțat MEC, printr-un comunicat de presă.

Conform acestuia, cele două licențe se activează în mod gratuit prin intermediul portalului clasaviitorului.ro și pot fi utilizate, tot gratuit, pe durata de funcționare a unității de învățământ.

Aplicațiile le oferă profesorilor posiblitatea de a gestiona fluxul de lucru la clasă cu ajutorul Google Classroom sau Microsoft Teams, de a organiza videoconferințe cu ajutorul Meet sau Teams, de a folosi tabla virtuală cu ajutorul Google Jamboard sau Microsoft Whiteboard și de a avea acces la tot ceea ce este necesar pentru a derula activitatea didactică prin aplicațiile online, a mai transmis ministerul.

Un alt obiectiv al acestui parteneriat este, potrivit MEC, formarea cadrelor didactice pentru utilizarea platformelor digitale de predare. „Totodată, parteneriatul oferă resurse-suport atât elevilor, cât și studenților, pentru ca aceștia să învețe să folosească mai eficient tehnologia digitală”, se mai arată în comunicat.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase