Home » D:News » Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea OMC va fi asigurată de o femeie

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea OMC va fi asigurată de o femeie

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea OMC va fi asigurată de o femeie
Yoo Myung-hee și Ngozi Okonjo-Iweala/ Credit foto: Profimedia
Publicat: 13.10.2020

Pentru prima dată în istoria de 25 de ani, conducerea Organizației Mondiale a Comerțului va fi asigurată de o femeie, în condițiile în care în cursa pentru post au rămas Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria și Yoo Myung-hee din Coreea de Sud, anunță CNN.

Una din cele două îl va înlocui pe Roberto Azevedo, care a demisionat cu un an mai devreme decât era planificat în august, după ce OMC a fost prinsă în mijlocul unei dispute comerciale între Statele Unite și China.

OMC a fost înființată în 1995 cu scopul de a promova comerțul deschis în beneficiul tuturor. Instituția negociază și impune reguli pentru comerțul internațional și încearcă să rezolve disputele dintre cei 164 de membri ai săi.

Cine sunt candidatele la fotoliul Organizației Mondiale a Comerțului?

Okonjo-Iweala este economist și fost ministru de finanțe din Nigeria. A petrecut 25 de ani la Banca Mondială, devenind directorul operațional al organizației. În 2018, a fost numită în consiliul de administrație al Twitter. De asemenea, ea prezidează consiliul de administrație al Gavi, o organizație internațională care își propune să reunească sectoarele public și privat pentru a îmbunătăți accesul la vaccinuri.

Okonjo-Iweala se va confrunta cu Yoo, care este prima femeie care a ocupat funcția de ministru al comerțului în Coreea de Sud.

Următorul director general al OMC va prelua controlul asupra unei organizații care s-a străduit să împiedice disputele comerciale între statele membre, în special Statele Unite și China, potrivit Mediafax. De asemenea, va fi forțată să se confrunte cu consecințele pandemiei, care a affectat comerțul și a declanșat o profundă recesiune globală.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase