Home » Istorie » Top 10 femei care au intrat în istorie

Top 10 femei care au intrat în istorie

Publicat: 27.09.2020

În general, modul în care este scrisă istoria exclude femeile sau conferă acestora un rol marginal.

Femeile au primit un rol marginal în modul în care a fost scrisă istoria de-a lungul timpului, cu toate acestea, în diferite societăți ale lumii unele au reușit să acapareze foarte multă putere, în drumul lor spre conducerea acelor grupuri umane.

Concurând într-o lume a bărbaților, făceau tot posibilul pentru a-și conserva puterea, folosindu-se chiar de crimă pentru a-și atinge obiectivele. De asemenea, unele femei care au ajuns la conducerea diferitelor state au avut atitudini mai puțin războinice și-au lăsat în urma lor o importantă moștenire culturală. Listverse a creat o listă cu 10 astfel de femei care au domnit de-a lungul istoriei.

10. Amina

Cel mai probabil născută în secolul al XVI-lea, Amina a fost o războinică acerbă, lider militar și, probabil, conducătoare a regatului Zazzau, numit acum Zaria, aflat în Nigeria modernă. Fiica cea mare a unui rege numit Bakwa Turunku, Amina a urcat pe tron și s-a angajat într-o serie de campanii militare pentru extinderea teritoriului țării sale.

Se presupune că pentru a-și păstra puterea, Amina nu și-a luat niciodată un soț, alegând să aibă soți temporari pentru câte o noapte. De obicei, acești soți veneau din rândurile gărzilor sale personale și erau uciși în dimineața următoare.

9. Zoe Porfirogenet

Patru împărați bizantini își datorează încoronările lui Zoe , a doua fiică a lui Constantin al VIII-lea al Imperiului Bizantin. Când Constantin a murit, Zoe a fost încoronată împărăteasă împreună cu soțul ei, Romanos al III-lea Arghir. Într-o zi, Romanos s-a înecat într-o cadă, moarte în care se zvonea că Zoe și iubitul ei, Mihai al IV-lea, ar fi fost implicați. Mai târziu în acea zi, Zoe s-a căsătorit cu Mihai al IV-lea, o încălcare a tradiției văduvelor care așteaptau un an să se recăsătorească. Când a murit Mihail al IV-lea, fiul lor adoptiv, Mihai al V-lea, a preluat tronul. El a preluat controlul exclusiv al imperiului, alungând-o pe împărăteasă.

A urmat o revoltă, deoarece Zoe a fost extrem de populară. Ea și sora ei, Theodora, au condus în curând împreună imperiul. Pentru acțiunile sale, Mihai V a fost ulterior mutilat. Obosită în cele din urmă de viața politică și de ambițiile surorii sale, Zoe și-a luat un alt soț, Constantin al IX-lea, pe care l-a lăsat să conducă până la moartea sa în 1050.

8. Brunhilda de Austrasia

Fiică a regelui vizigot Athanagild, Brunhilda a fost căsătorită cu Sigebert I, conducătorul regatului franc al Austrasiei. Sora ei s-a căsătorit cu fratele vitreg al lui Sigebert, dar a fost curând ucisă la cererea amantei soțului ei, iar Brunhilda și-a propus să-și răzbune sora. Mai puțin de un deceniu mai târziu, a izbucnit războiul între cei doi frați vitregi. Cu toate acestea, Sigebert murit de mâna unui asasin, iar Brunhilda a fost închisă.

În cele din urmă, s-a întors la putere, asumându-și regența în numele fiului ei. Când a murit relativ tânăr, Brunhilda a încercat în zadar să conducă prin nepoții ei, care au declanșat un război când nepotul mai mare a exilat-o de la curtea sa. În cele din urmă, a condus pentru scurt timp prin strănepotul Sigebert al II-lea înainte de a fi trădată și ucisă de Clotaire al II-lea al Neustriei, ulterior regele tuturor francilor.

7. Hedviga de Anjou

Prima femeie monarh a Poloniei, Jadwiga în polonă, a fost fiica cea mai mică a lui Ludovic cel Mare, rege al Ungariei și al Poloniei. După moartea sa, sora ei mai mare, Maria, a fost numită succesoare la tronul Ungariei.

Nobilimea poloneză era nemulțumită de soțul Mariei și de legăturile sale cu Sfântul Imperiu Roman. Așa că au convins-o pe mama celor două să o aleagă pe Hedviga pentru a conduce Polonia, deși avea doar 10 ani în acel moment.

În 1384, Hedviga a călătorit la Cracovia, unde a primit coroana regală. Deși era deja logodită cu William de Habsburg, nobilimea poloneză a „încurajat-o” să se căsătorească cu un bărbat pe nume Jogaila, care era Marele Duce al Lituaniei și o partidă mult mai bună din punct de vedere politic și militar. Aceasta a continuat să domnească alături de noul ei soț, construindu-și o moștenire ca unul dintre cei mai importanți monarhi ai Poloniei. A murit la 25 de ani în timpul nașterii unui copil.

6. Seondeok din Silla

Regina Seondeok a fost cea de a XXVII-a conducătoare a Silla, unul dintre cele Trei Regate ale Coreei, precum și prima femeia care a ajuns în această pzoiție. Aceasta a ajuns pe tron pentru că tatăl ei nu avea moștenitori pe linie masculină. Regina Seondeok s-a impus repede ca o conducătoare atentă, inteligentă și dreaptă.

Dorința ei de progres cultural a ajutat la crearea unei foi de parcurs pentru eventuala unificare a celor Trei Regate. Regina Seondeok a fost, de asemenea, responsabilă pentru construcția a ceea ce este acum cel mai vechi observator astronomic din lume care încă mai există: Cheomseongdae.

5. Ana Nzinga

Aceasta a condus în calitate de regentă pentru nepotul său asupra unui regat care în prezent este Angola, regina Ana Nzinga a străbătut apele dificile ale erei africane a comerțului cu sclavi, iar moștenirea ei rezistă până în prezent. Împărțită între vecini ostili, ea a format o alianță cu Portugalia.

Dar Portugalia a trădat-o la scurt timp. Forțată să fugă împreună cu poporul ei, regina Ana Nzinga a oferit refugiu sclavilor fugari și a instruit milițiile într-un efort de a-și recupera pământul din mâinile portughezilor.

După un război îndelungat cu portughezii, ea a renunțat în cele din urmă la speranța ei de a-i învinge. În schimb, s-a concentrat pe îmbunătățirea situației noului ei regat, Matamba. Când a murit în cele din urmă, Matamba se descurca destul de bine din punct de vedere comercial, permițându-și să negocieze cu Portugalia pe picior de egalitate.

4. Rani laksmi Bai

În tinerețe, Lakshmi Bai a învățat să lupte, devenind o maestră în mai multe discipline, cum ar fi artele marțiale și lupta cu sabia. Aceste trăsături au ajutat-o mai târziu în viață, când a urcat pe tronul regatului Jhansi, un stat din nordul Indiei.

Ea a preluat tronul după ce soțul ei a murit, devenind regenta fiul lor adoptiv. Cu toate acestea, Compania Indiilor de Est a refuzat să recunoască dreptul fiului ei de a guverna, deoarece acesta a fost adoptat, așa că au anexat statul. Refuzând să-și cedeze regatul britanicilor, Lakshmi Bai a adunat o armată pentru a se revolta împotriva forțelor de ocupare. Când a început revolta, regina în vârstă de doar 22 de ani și-a condus personal soldații, luptând curajos chiar și când forțele ei au fost copleșite de Compania Indiilor de Est.

3. Toregene Khatun

Soția unui conducător mongol, Ogedei Han, și mama unui alt conducător, Guyuk Han, Toregene Khatun a fost, de asemenea Marele Han pentru o perioadă de timp. Când soțul ei a murit, ea a preluat puterea, folosindu-și abilitățile politice pentru a construi un consens pentru când când va putea fi ales un nou han.

Deși domnia sa a fost relativ pașnică, în special pentru mongoli, Toregene a lucrat pentru a susține cauza țării sale, semnând înțelegeri cu un număr de demnitari străini. Candidatul ei pentru Marele Han următor a fost fiul ei, Guyuk, care s-a confruntat cu o opoziție dură din mai multe părți, în cele din urmă el a fost ales după patru ani tumultuoși.

2. Christina de Suedia

Una dintre cele mai influente și bine educate femei din secolul al XVII-lea, Christina a preluat tronul Suediei la vârsta de șase ani la moartea tatălui ei, regele Gustav al II-lea Adolph. Cu toate acestea, ea nu a început să domnească până la vârsta de 18 ani.

Refuzul ei de a se căsători a fost unul dintre principalele motive pentru abdicarea neașteptată la 27 de ani. Confruntată cu o populație nefericită care cerea un rege și moștenitorii, Christina a părăsit țara, îndreptându-se spre Roma pentru a se bucura de compania Papei Alexandru al VII-lea si celor din anturajul său. Trecerea ei în secret la catolicism ar fi putut juca un rol și în abdicarea ei.

După ce a încercat fără succes să obțină tronul Poloniei, Christina s-a mulțumit cu o viață fără griji și de patroană a artelor. Papa a descris-o mai târziu ca „o regină fără țară, o creștină fără credință și o femeie fără rușine”.

1. Tomyris

După moartea soțului ei, Tomyris a devenit regina unui trib cunoscut sub numele de Massagetae. Cea mai mare ispravă a ei a fost apărarea regatului său împotriva regelui persan Cirus cel Mare. Refuzându-i oferta de căsătorie, Tomyris a încercat să-l descurajeze pe Cyrus să înceapă un război, ea l-a avertizat: „Fii mulțumită să-ți stăpânești propriul popor și încearcă să suporti faptul că eu îl conduc pe al meu”.

Cu toate acestea, persii au invadat și Cyrus l-a răpit pe fiul ei, care ulterior s-a sinucis în captivitate. Regele persan a căzut în cele din urmă în luptă împotriva tribului Massagetae. După aceea, Tomyris a pretins că a căutat pe câmpul de luptă trupul lui Cyrus, i-a tăiat capul când l-a găsit și i-a așezat capul într-o piele plină de sânge uman.

Citește și:

Xiwangmu, Regina Mamă din Vest şi Piersicile Nemuririi

De ce regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii nu se sărbătoreşte niciodată de ziua ei?

Momentul în care regina Maria a intrat în sufletul şi în istoria românilor. Avea doar 17 ani

Enigmatica regină Elisabeta I a Angliei. 7 lucruri interesante despre ea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase