Home » D:News » USAMV Cluj-Napoca face cercetări despre viitorul culturilor agricole în Europa

USAMV Cluj-Napoca face cercetări despre viitorul culturilor agricole în Europa

USAMV Cluj-Napoca face cercetări despre viitorul culturilor agricole în Europa
Credit foto: Pixabay
Publicat: 10.11.2020

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca este singura instituție de acest tip din Europa Centrală și de Est inclusă în Proiectul Orizont 2020 CroopBooster-P, care analizează viitorul culturilor agricole de pe continentul european.

USAMV Cluj-Napoca este singura universitate din Europa Centrală și de Est, parteneră într-un proiect care analizează și propune soluții pentru viitorul culturilor agricole din Europa.

Proiectul CropBooster-P, aprobat de Comisia Europeană în anul 2018, îşi propune strategii şi soluţii pentru stimularea plantelor de cultură în spaţiul agricol european, în perspectiva anului 2050. Acest proiect, coordonat de Universitatea Wageningen din Olanda, reuneşte cele mai prestigioase instituţii şi platforme europene cu competenţe şi expertiză internaţională în ştiinţa si tehnologia culturilor agricole, cu implicaţii în nutriţie şi sănătatea populaţiei la nivel global.

Proiectul vizează realizarea unei „foi de parcurs” privind viitorul culturilor agricole din Europa, evaluarea unor strategii alternative, a metodelor și tehnologiilor actuale și viitoare pentru îmbunătățirea culturilor agricole de pe continent, astfel încât acestea să fie realizabile din punct de vedere tehnologic, durabile şi acceptate de societate.

Ce a vizat prima etapă a derulării proiectului

Într-o primă etapă a derulării proiectului a fost realizată o bază de date extinsă privind situaţia actuală a culturii plantelor în Europa, tinând cont de randament, valoare nutriţională şi durabilitate.

„Datele obţinute au permis stabilirea unor scenarii pentru viitor, care ţin seama de nevoia de inovaţie, de a evita criza alimentară, de a realiza alimente sănătoase, cu sau fără utilizarea de tehnologii de modificare genetică. Aceste scenarii posibile, precum şi ameninţările viitorului (schimbările climatice, deşertizarea, modificarea practicilor agricole, schimbarea atitudinii consumatorilor) ilustrează schimbările, posibil dramatice, la orizontul anului 2050”, a explicat profesorul Dan C. Vodnar, potrivit Mediafax.

Partenerii din cadrul proiectului, inclusiv USAMV Cluj-Napoca, vor organiza în luna noiembrie workshopuri, unde sunt invitate personalități academice, cercetători din domeniul agricol, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale și lideri de opinie.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase