Problemele continuă la Telescopul Arecibo, un alt cablu s-a rupt, iar cercetătorii sunt îngrijorați

11 11. 2020, 09:06

This browser does not support the video element.

În urmă cu câteva luni s-a rupt un alt cablu, iar asta a afectat activitatea cercetătorilor.

Pentru a doua oară în doar câteva luni, a avut loc un accident la Observatorul Arecibo din Puerto Rico, provocând și mai multe daune unuia dintre cele mai mari și mai puternice radiotelescope din lume. Cercetătorii care administrează instalația explică faptul că și de această dată a fost vorba de o problemă la cabluri, notează Science Alert.

În august, astronomii au raportat o gaură uriașă în vasul reflector masiv al instalației, rezultată din ruperea unui cablu auxiliar rupt care a căzut. Măsurătorile au arătat că acest accident a lăsat o urmă de aproximat 30 de metri în structura radiotelescopului.

Un al doilea accident îngreunează revenirea la normal

În lunile care au urmat, inginerii și muncitorii de la observator au făcut pregătiri pentru o lucrare de reparații complexă, lucrările fiind programate inițial să înceapă săptămâna aceasta. Din păcate, o a doua defecțiune a unui cablu a complicat acum situația.

„Cu siguranță nu asta am vrut să vedem, dar important este că nimeni nu a fost rănit”, spune directorul observatorului Francisco Cordova. „Am fost atenți în evaluarea noastră și am acordat prioritate siguranței în planificarea reparațiilor care ar fi trebuit să înceapă marți. Acum, s-a întâmplat asta”, adaugă directorul.

Potrivit Universității din Florida Centrală (UCF), care operează Observatorul Arecibo în numele Fundației Naționale pentru Știință din SUA, al doilea incident legat de cabluri pare să fie legat de primul. Ambele cabluri au fost conectate la același turn de susținere și este posibil ca a doua rupere să fi fost declanșată de o tensiune suplimentară după primul incident.

Observatorii de la instalație monitorizaseră toate cablurile de la accidentul din august și observaseră firele deteriorate de pe cablul care s-a rupt săptămâna trecută, probabil din sarcinii suplimentară. Din păcate, înainte de a putea pune în funcțiune opritoarele de remediere, al doilea cablu a cedat, căzând pe vas, provocând daune suplimentare acestuia și, de asemenea, deteriorând cablurile din apropiere.

Lucrând împreună cu inginerii aduși pentru a evalua situația, UCF accelerează planul de reparații în curs, în vederea reducerii cât mai repede a tensiunii puse cablurile rămase. Două cabluri noi sunt deja în drum spre observator, iar echipa va continua evaluarea structurii în timp ce așteaptă sosirea pieselor.

Citește și:

Ruperea unui cablu a avariat grav Arecibo Observatory, al doilea cel mai mare radiotelescop din lume

Telescopul Magellan a primit finanțarea necesară pentru testarea componentelor optice

Cercetătorii au testat camera foto a viitorului telescop Vera Rubin și au stabilit un record

FAST, cel mai mare radiotelescop din lume, a devenit operaţional în China