Home » D:News » O femeie din SUA a returnat o bucată de marmură antică, furată din Roma în 2017

O femeie din SUA a returnat o bucată de marmură antică, furată din Roma în 2017

O femeie din SUA a returnat o bucată de marmură antică, furată din Roma în 2017
Forumul Roman, locul din care femeia ar fi furat bucata de marmură. Sursa foto: Pixabay
Publicat: 27.11.2020

Atunci când angajații de la Muzeul Național Roman au primit un pachet voluminos din străinătate, nu se așteptau să găsească în interior un fragment de marmură antică inscripționat cu mesajul „Pentru Sam, Cu dragoste, Jess, Roma 2017”.

Alături de relicvă era și o scrisoare de la o tânără, pe nume Jess, care își cerea iertare pentru că a fost „un idiot american”. Tânăra continuă și spune că a luat ceva ce nu îi „aparținea” și încearcă să îl returneze.

„Mă simt oribil, nu doar pentru că am furat acest obiectul din locul său de drept, dar și pentru că l-am inscripționat. A fost o mare greșeală din partea mea și abia acum, ca adult, îmi dau seama cât de josnic a fost gestul meu”, a mai scris tânăra.

De unde ar fi fost luată bucata de marmură

Jess a mai scris că a încercat să șteargă mesajul, scris cu un marker negru, însă nu a avut niciun efect.

În octombrie, o femeie din Canada pe nume Nicole a trimis înapoi fragmente furate din orașul antic Pompeii în urmă cu 15 ani, susținând că acele obiecte erau „blestemate”.

Nu este clar de unde a fost luată bucata de marmură, însă ar fi putut fi luată de la Forumul Roman, care era „inima politică” a Imperiului Roman.

„M-a impresionat mai ales pentru că este tânără și a înțeles că a greșit”

Stéphane Verger, directorul Muzeului Național Roman, a declarat pentru ziarul Il Messaggero că pachetul a fost trimis din Atlanta, Georia. „Având în vedere tonul scrisorii, noi credem că este vorba despre o femeie tânără. În 2017, probabil că a venit la Roma și a luat acest fragment pentru iubitul său. M-a impresionat mai ales pentru că este tânără și a înțeles că a greșit”, a spus Verger, potrivit The Guardian.

În urma incidentului, angajații muzeului se întreabă dacă Jess a fost încurajată să înapoieze artefactul după ce a auzit despre povestea lui Nicole, care a circulat intens în urmă cu o lună.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate

Top 10 detalii interesante despre gladiatorii din Roma Antică

Top 10 momente din istoria Romei Antice

Top 10 dintre cei mai mari împărați romani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase