Home » Istorie » Descoperire „super rară”: Un mesaj trimis de un soldat german printr-un porumbel voiajor, găsit după un secol

Descoperire „super rară”: Un mesaj trimis de un soldat german printr-un porumbel voiajor, găsit după un secol

Publicat: 18.11.2020

După mai bine de un secol după ce a fost scris de un soldat german, un mesaj trimis printr-un porumbel voiajor a fost găsit din întâmplare.

În septembrie, un cuplu aflat la plimbare în regiunea Alsacia din estul Franței a dat peste o capsulă mică din aluminiu, într-un câmp. În interior se afla un mesaj, scris într-o germană abia lizibilă, pe un fel de hârtie de calc.

Mesajul pare să aibă inscripționată data 1910 sau 1916.

GALERIE FOTO

Dominique Jardy, curator al Muzeului Linge, în apropiere de unde a fost descoperită capsula, crede că cel mai probabil este vorba de 1910.

O descoperire „super rară”

Descoperirea este „super rară”, iar Jardy a explicat că probabil capsula a ieșit la suprafața solului în timp, la fel cum s-a întâmplat și în cazul altor rămășițe militare din Primul Război Mondial.

Soldatul era detașat în Ingersheim, pe atunci parte din Germania, însă acum regiune care aparține Franței.

Muzeul, situat în Orbey, comemorează momentan bătălia de la Le Linge din Munții Vosgi ce a avut loc în 1915, fiind unul dintre cele mai sângeroase conflicte ale războiului dintre 1914 și 1918.

Ce a scris soldatul german

Cuplul care a găsit capsula a adus-o la muzeu, acolo unde mesajul și recipientul său vor deveni parte din expoziție.

Jardy a contactat un prieten din Germania pentru a traduce textul, scris în limba gotică și care detaliază manevre militare ale germanilor, potrivit BBC.

„Plutonul Potthof intră sub foc în timp ajunge la granița vestică a câmpului de paradă, plutonul Potthof răspunde la foc și se retrage după o perioadă. În Fechtwald jumătate din pluton a fost scos din acțiune. Plutonul Potthof se retrage cu pierderi majore”, arată mesajul din capsulă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Viaţa unui soldat care a luptat în Primul Război Mondial a fost salvată de o tabacheră

„Mormântul iluziilor germane”. Înfrângerile ruşinoase pe care nemţii le-au suferit în România în Primul Război Mondial

„Anomalia” climatică întâlnită o dată la 100 de ani care ar fi făcut Primul Război Mondial și mai mortal

Înainte să moară, o adolescentă de la Auschwitz a fost fotografiată de un soldat german. 75 de ani mai târziu, un artist digital a colorat imaginile şi a scos la iveală detalii incredibile

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase