Home » D:News » Oamenii de știință investighează misteriosul sunet „rulant” auzit în întreaga lume

Oamenii de știință investighează misteriosul sunet „rulant” auzit în întreaga lume

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.12.2020

De sute de ani au fost raportate zgomote puternice misterioase în SUA. Anul acesta, în timpul măsurilor de carantină și izolare, pe fondul pandemiei de COVID-19, au fost înregistrare sunete similare în diverse părți ale lumii.

În SUA, uneori sunetele au fost însoțite de cutremure. Au fost auzite în timpul cutremurelor înregistrate în New Madrid (o zonă seismică puternică), în perioada 1811-1812 și până în ianuarie 2020. Sunt adesea descrise ca niște sunete „grăbite” sau „rostogolite” și ocazional sunt asociate cu temperaturile foarte scăzute mai degrabă decât cu seismele.

Anul acesta au fost raportate un număr neobișnuit de astfel de zgomote în întreaga lume, inclusiv un zgomot de respirație de tip Darth Vader în Bratislava (Slovacia) și un zgomot de explozie auzit de locuitorii din Texas.

Majoritatea sunetelor raportate anul acesta ar putea fi explicate prin liniștea din timpul măsurilor de carantină, instituite în pandemia de COVID-19, care le-a permis oamenilor să audă sunetele de fundal ale fenomenelor meteorologice, precum vântul și tunetul, nemaifiind acoperite de zgomotul obișnuit generat de traficul intens.

Sunetele puternice nu au fost limitate doar la SUA. În întreaga lume sunt cunoscute sub diverse denumiri, „arme Bansal” în Delta Gangelui și Golful Bengal, „yan” în Shikoku (Japonia) și „mistpouffers” în Belgia.

Seneca Guns zgălțâie ferestrele și ușile

O zonă renumită pentru apariția unor zgomote puternice de origine necunoscută este în apropierea lacului Seneca din regiunea Finger Lakes din New York. Cunoscute sub numele de Seneca Guns (Armele Seneca), sunetele sunt atât de puternice încât ocazional pot zgălțâi ferestrele și ușile precum s-a întâmplat după cutremurul din Charleston din august 1886, când zgomotele au fost auzite timp de câteva săptămâni după eveniment, ce a coincis cu numeroasele replici.

Oamenii de știință se foosesc acum de datele seismice din EarthScope Transportable Array (ESTA) pentru a încerca să explice zgomotele din SUA, comparându-le cu raportările acestor zgomote, începând cu 2013.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, a analizat relatările din presă despre astfel de evenimente care au avut loc în Carolina de Nord. Pornind de la aceste informații, echipa a sperat să poată verifica zgomotele cu date seismo-acustice preluate de la ESTA. Nu au găsit însă evenimente sonore care să coincidă cu cutremure.

„În general, credem că este un fenomen atmosferic, nu credem că provine din activitatea seismică. Presupunem că se propagă prin atmosferă, mai degrabă decât prin pământ”, a afirmat cercetătorul Eli Bird pentru Live Science.

Posibile explicații ale sunetelor misterioase

Cercetătorii, care și-au prezentat concluziile la reuniunea anuală a Uniunii Geofizice Americane din 7 decembrie, s-au concentrat în schimb pe ascultarea infrasunetelor (sunete de frecvență joasă, care nu sunt auzite de către oameni).

Din nefericire nu au ajuns la o explicație a zgomotelor și nici dacă au drept cauză același tip de eveniment care ar putea avea  loc pe Terra.

Unele ar putea fi zgomote de la avioanele care sparg bariera sunetului, mai degrabă decât a avea cauze naturale necunoscute. Explicațiile posibile pentru alte evenimente sonore variază de la valurile furtunilor și tsunami care sunt amplificate într-o anumită direcție, precum și aprinderea gazului metan eliberat din straturile de hidrat de metan (metan înghețat).

O altă posibiliă explicație ar fi bolizii din atmosfera superioară, meteoroizii care produc un sunet de explozie, în care meteorul rămâne nevăzut și nu este observat până nu auzim zgomotul pe care îl creează. Până la aflarea mai multor informații, sursa zgomotelor puternice misterioase de pe Terra rămâne o necunoscută.

Vă recomandăm să citiți și:

Un sunet misterios din adâncul mării provoacă panică într-o parte a Canadei. Localnicii, disperaţi, au cerut ajutor militar

Misteriosul sunet al filmelor mute

Ce este „fenomenul Hum” – sunetul misterios ce deranjează oameni din întreaga lume? (VIDEO)

A fost proiectat sistemul cu unde laser ce îţi poate transmite sunetul direct în ureche fără ca ceilalţi să-l poată auzi

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase