Home » D:News » Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană

Publicat: 23.12.2020
Ce au găsit polițiștii în locuința unuia dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană
Sursa foto: Direcția Generală a Vămilor din Franța

Un vânător de comori care a susținut că a dezgropat 14.154 de monede romane într-un câmp din Belgia a fost acuzat de faptul că este unul dintre cei mai mari tâlhari de artefacte arheologice din istoria europeană.

Cetățeanul francez, identificat doar sub numele de Patrice T, le-a spus oficialilor belgieni că a descoperit din întâmplare artefactele cu ajutorul unui detector de metal la două situri din apropiere de Gingelom, o comună din regiunea Flandra, la 64 de kilometri de Bruxelles, în octombrie 2019.

În Franța, folosirea detectoarelor de metal este permisă doar în scopuri științifice, însă în regiunea Flandra acestea pot fi folosite și în scopuri personale.  Astfel, monedele au fost declarate în mod legal ca fiind în proprietatea celui care le-a descoperit.

O razie a dezvăluit un tezaur impresionant în locuința bărbatului

Totuși, după ce autoritățile belgiene au luat legătura cu Direcția Generală a Vămilor din Franța cu privire la dimensiunea descoperirii, afirmațiile vânătorului de comori au fost puse la îndoială.

O razie ulterioară a oficialilor francezi asupra locuinței bărbatului a dezvăluit un tezaur impresionant de 27.400 de obiecte inestimabile, de la brățări și coliere, care datează din epoca bronzului și a fierului, până la un dodecaedru roman din cupru, doar alte 100 de astfel de artefacte fiind descoperite până acum în lume. Cum era folosit acest obiect rămâne deocamdată o enigmă arheologică.

De asemenea, printre obiecte au mai fost găsite două broșe romane cunoscute drept fibule, catarame renascentiste și merovingiene, bucăți din statui și monede romane și galice, toate acestea fiind dezgropate în mod ilegal pe teritoriul Franței.

„Un mesaj clar pentru cei care ne jefuiesc patrimoniul și ne șterg istoria”

Oficialii francezi cred că bărbatul a profitat de diferența dintre legea franceză și reglementările din regiunea Flandra, astfel încât să adune toate aceste bunuri, potrivit The Guardian.

Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, a lăudat „cooperarea exemplară dintre oficiali, arheologi și prietenii belgieni” și le-a mulțumit acestora pentru vigilență.

„A permis confiscarea unei comori arheologice. Infractorul trebuie trimis la închisoare și trebuie să plătească sute de mii de euro drept taxe vamale. Acesta este un mesaj clar pentru cei care ne jefuiesc patrimoniul și ne șterg capitole întregi din istorie”, a adăugat Le Maire.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gheața topită a dezvăluit un tezaur spectaculos de artefacte antice de vânătoare în Norvegia

Justiție poetică. O canadiancă a înapoiat o serie de artefacte furate de la Pompeii deoarece credea că acestea sunt blestemate

Descoperiri neașteptate în interiorul a două artefacte din Egiptul Antic

Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase