Home » Istorie » Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană

Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană

Artefacte vikinge descoperite într-o fostă trecătoare montană
Credit foto: Antiquity Publications Ltd/ Johan Wildhagen
Publicat: 25.05.2020

Obiectele au rămas ascunse pentru secole și asta datorită condițiilor de mediu.

GALERIE FOTO

Odată cu topirea ghețarilor din Norvegia, arheologii au posibilitatea de a scoate la lumină o multitudine de artefacte care au fost pierdute în urmă cu secole sau chiar milenii.  Un studiu recent prezintă modul în care o colaborare între autoritățile locale din Innlandet și arheologii de la Universitatea Oslo a dus la descoperirea unor artefacte vikinge unice într-o fostă trecătoare montană, notează Live Science.

„Un munte pierdut este o descoperire de vis pentru noi arheologii glaciari”, explică Lars Pilø, co-director al Programului de Arheologie Glaciară al Universității Oslo.

Artefactele de sub ghețari

Arheologii explică faptul că în 2011, au apărut primele indici ale existenței unor artefacte în situl Lendbreen, aflat la 1.690-1.920 metri față de nivelul mării odată cu topirea gheții. Aceștia explică faptul că în intervalul 2011-2015 au fost excavate o serie de artefacte care au fost protejate de-a lungul secolelor de gheață.

Printre artefactele descoperite se o pereche de încălțări, o mănușă, un baston de mers inscripționat cu rune, un cuțit cu mâner de lemn, o potcoavă, oase de cal și chiar și 50 de bucăți de material textil. Espen Finstad, arheolog și autor al studiul explică faptul că stare de conservare a obiectelor recuperate ese remarcabilă.

Datarea cu carbon a celor peste 60 de artefacte indică faptul că trecătoarea a fost folosită între secolele IV și XVI. Totuși, artefactele au  vechimi diferite, unele dintre cele mai vechi un ski și o săgeată au fost datate în intervalul 170-500 înaintea erei noastre. Dar, marea majoritate a artefactelor datează din jurul anului 1000, Era Vikingă.

În mod neobișnuit, față de alte trecători din munții europeni, trecătoarea din care au fost excavate aceste artefacte era folosită cu precădere iarna și asta deoarece, gheața și zăpada ofereau o protecție în fața stâncilor.

Citește și:

Erau cu adevărat vikingii barbari? Iată 7 mituri despre vikingi şi adevărul din spatele lor
În urmă cu peste un mileniu, adevăratul Ragnar Lodbrok conducea o bătălie legendară care avea să-i asigure un loc în istorie
Mormântul remarcabil al unei războinice vikinge ce aruncă o nouă lumină asupra societăţii scandinave
Ruinele unei săli a miedului, unul dintre cele mai importante locuri ale vikingilor, au fost descoperite în nordul Regatului Unit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase