Home » D:News » Expolozia rachetei Starship. SpaceX, acuzată că ar fi încălcat termenii de lansare

Expolozia rachetei Starship. SpaceX, acuzată că ar fi încălcat termenii de lansare

Publicat: 02.02.2021

Primul zbor de testare la înălțime al rachetei Starship, dezvoltată de compania SpaceX și care s-a încheiat cu o explozie la aterizeze, deși lansarea a fost reușită, a încălcat termenii licenței stabiliți de Administrația Federală a Aviației (FAA).

O investigație a fost deschisă după incidentul din decembrie 2020, concentrându-se pe aterizarea explozivă și pe refuzul SpaceX de a respecta termenii a ceea ce FAA a autorizat, potrivit unor surse Verge, citate de Reuters.

Racheta Starship distrusă în accident era un prototip de peste 50 de metri al vehiculului de lansare reutilizabil dezvoltat de compania spațială privată a miliardarului Elon Musk pentru a transporta oameni și circa 100 de tone de marfă în viitoarele misiuni pe Lună și Marte. Cu Starship, Musk vrea să facă călătoriile spațiale mai ieftine,

Racheta autoghidată a explodat după ce a atins platforma de aterizare, în urma unei coborâri de altfel controlate. Zborul de testare, care a durat șase minute și 30 de secunde, a avut scopul să atingă o altitudine de peste 12.000 de metri, racheta SpaceX fiind propulsată în premieră de trei dintre motoarele Raptor nou dezvoltate.

Compania miliardarului Elon Musk nu a precizat dacă racheta a zburat atât de sus.

SpaceX, obligată să respecte cerințele FAA

Imediat după explozie, Musk a declarat că „presiunea din rezervorul de combustibil al rachetei era prea scăzută” în timpul coborârii, „cauzând velocitatea mare de la aterizate”. Miliardarul a mai adăugat că SpaceX a obținut „datele de care avea nevoie” în urma testului și a lăudat faza de ascensiune a rachetei.

FAA a declarat că va evalua informațiile suplimentare furnizate de SpaceX ca parte a cereriide modificare a licenței sale de lansare.

„Vom aproba modificarea numai după ce vom fi convinși că SpaceX a luat măsurile necesare pentru a se conforma cerințelor de reglementare”, a transmis FAA.

SpaceX nu a făcut niciun comentariu despre decizia Administrației Federale a Aviației.

În momentul în care va fi gata, racheta Starship, pentru care Space X a primit din partea NASA 135 de milioane de dolari, va avea o înălțime de 120 de metri.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA finanțează un test pe orbită al Starship

Momentul în care prototipul rachetei Starship Mk-1 a explodat. Elon Musk trebuie să construiască altul pentru a duce oameni pe Lună şi Marte – VIDEO

SpaceX este interesat de plasarea unei constelații Starlink în jurul planetei Marte

Provocările majore prin care va trece Elon Musk pentru stabilirea unui nou guvern pe Marte

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase