Home » Știință » Provocările majore prin care va trece Elon Musk pentru stabilirea unui nou guvern pe Marte

Provocările majore prin care va trece Elon Musk pentru stabilirea unui nou guvern pe Marte

Publicat: 02.01.2021

Elon Musk, directorul executiv al SpaceX, este de neclintit când vine vorba despre realizarea visurilor sale privind stabilirea unei colonii permanente pe Marte, însă orice nou guvern pe teritoriul marțian se va confrunta cu provocări legale majore.

Câteva detalii despre cum ar putea arăta o astfel de viitoare societate sunt „ascunse” în contractul de utilizator pentru serviciile de internet Starlink de la SpaceX.

„În schimbul serviciilor oferite pe Marte, sau în tranzit spre Marte via Starship sau orice altă navă spațială pentru colonizare, părțile recunosc Marte ca fiind o planetă liberă și niciun guvern situat pe Pământ nu are autoritate sau suveranitate asupra activităților marțiene. Astfel, orice dispute vor fi rezolvate prin intermediul principiilor de autoguvernare, stabilite în bună credință la momentul colonizării marțiene”, arată termenii și condițiile impuse de Starlink.

Dubii privind abilitatea companiei SpaceX de a stabili un stat marțian

În 2018, Musk a afirmat că „cel mai probabil, forma de guvernământ de pe Marte va fi un fel de democrație directă, prin care oamenii votează direct asupra problemelor în loc să folosească un guvern reprezentativ”.

Cu toate acestea, avocații au dubii privind abilitatea companiei SpaceX de a stabili un stat marțian. De fapt, mai mulți avocați au explicat că ce a stipulat Starlink în acordul de utilizare nu este foarte diferit de tratatele spațiale care au fost semnate în anii trecuți.

„Toate legile spațiale prevăd ca noi toți de pe această planetă să împărtășim drepturile și responsabilitățile pentru a face spațiul cosmic locuibil pentru toată lumea”, a spus Randy Segal, avocat de la firma Hogan Lovells.

Spațiul cosmic nu poate fi supus însușirii naționale

Spre exemplu, acordurile Artemis din 2020 stipulează că „spațiul cosmic nu poate fi supus însușirii naționale prin pretenția de suveranitate, prin folosire sau ocupație sau prin orice alt mijloc”, potrivit Futurism.

S-ar putea ca Musk să fi făcut deja pași spre construirea unei națiuni, a mai spus Segal.

„Poate că încearcă deja să pună bazele unei constituții independente, la fel cum a făcut în cazul mașinilor electrice și a vehiculelor spațiale reutilizabile. Există precedent și forța executorie? Eu aș spune că nu, dar dacă insiști destul de mult ai putea să convingi în cele din urmă oamenii”, a mai explicat avocatul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prototipul rachetei SpaceX Starship SN8 a explodat la aterizare, în timpul unui test. Reacția lui Elon Musk

Când vor ajunge oamenii pe Marte? Predicția făcută de Elon Musk

Elon Musk are planuri ambițioase pentru omenire: „Viața pe Marte va începe în domuri de sticlă”

Răspunsul lui Elon Musk, după ce a fost întrebat de un fan dacă există viață pe alte planete

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase