Home » D:News » Oligarhul rus Arkady Rotenberg, prieten din copilărie al președintelui rus, spune că „Palatul lui Putin” este al său

Oligarhul rus Arkady Rotenberg, prieten din copilărie al președintelui rus, spune că „Palatul lui Putin” este al său

Publicat: 02.02.2021

Oligarhul rus Arkady Rotenberg spune că el este proprietarul vilei opulente de la Marea Neagră și nu președintele Vladimir Putin, așa cum susținea oponentul președintelui rus Alexei Navalnîi, relatează BBC.

Un reportaj video despre vastul palat, prezentat de Navalnîi, a devenit viral în toată Rusia și a fost urmărit de peste 100 de milioane de ori.

Rotenberg, un miliardar cu legături strânse cu Putin, a făcut declarația în timpul unui interviu postat pe canalul pro-Kremlin Mash Telegram, înainte de a fi preluat și de agenția de știri Interfax.

Cea mai mare mită din istorie

„Am reușit să închei un acord cu creditorii acum câțiva ani și am devenit beneficiarul acestei proprietăți în urmă cu câțiva ani”, a spus Rotenberg, conform biroului său de presă.

Rotenberg a declarat că proprietatea va fi finalizată „în câțiva ani” și se așteaptă să devină un hotel.

Controversa asupra proprietății a fost intensă, în urma publicării documentarului de către echipa lui Alexei Navalnîi, la începutul acestei luni.

Ancheta a presupus că proprietatea a costat 1,3 miliarde de dolari și este „cea mai mare mită din istorie”.

Vladimir Putin a negat că el sau familia sa deține palatul

BBC a raportat anterior despre misteriosul palat în 2012, citând un fost asociat de afaceri al lui Putin care a pretins că palatul a fost construit după specificațiile sale pentru uz personal – dar un purtător de cuvânt a respins acuzațiile la acea vreme.

La începutul acestei săptămâni, președintele rus a negat în direct că el sau familia sa deține imobilul și a descris videoclipul ca fiind „plictisitor”.

Acuzațiile despre palat au luat avânt pe rețelele de socializare ruse, inclusiv pe platforma video TikTok. Acuzațiile de corupție au contribuit la stimularea protestelor desfășurate în toată țara în sprijinul lui Navalnîi – cele mai mari din ultimii ani împotriva președintelui Putin.

Fost prieten din copilărie și partener de judo al lui Putin

Peste 4.000 de persoane au fost arestate, după ce manifestații importante au avut loc în orașe din Rusia, cerând eliberarea lui Navalnîi, potrivit Mediafax.

Militantul anticorupție a fost imediat arestat după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde se recuperase după tentativa de asasinat de anul trecut.

Duminică se așteaptă alte demonstrații, în ciuda avertismentelor proaspete ale poliției cu privire la adunări.

Rotenberg este un personaj important în Rusia, în calitate de proprietar al unor imense firme de construcții care se ocupă de infrastructuri precum poduri și conducte de gaz. Este un apropiat al lui Putin, ca fost prieten din copilărie și partener de judo. Omul de afaceri se află sub sancțiunile SUA din 2014.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase