Home » D:News » Pietrele străvechi din Zidul Plângerii din Ierusalim beneficiază de un tratament special

Pietrele străvechi din Zidul Plângerii din Ierusalim beneficiază de un tratament special

Pietrele străvechi din Zidul Plângerii din Ierusalim beneficiază de un tratament special
Reparații la Zidul Plângerii (sau Zidul de Vest) din Ierusalim / Credit foto: Profimedia
Publicat: 25.02.2021

Pietrele străvechi care alcătuiesc Zidul de Vest al Ierusalimului (Zidul Plângerii pentru creștini) prezintă cicatrici lăsate timp de două milenii de lumină arzătoare și ploi intense.

Pentru a le opri deteriorarea și asigura integritatea, specialiști israelieni în conservare derulează în prezent o acțiunea de reabilitare a pietrelor, reparând fisurile și umplând cu material suprafețele bătute de timp.

Zidul de Vest, cel mai sfânt loc de rugăciune al iudaismului, este o rămășiță exterioară a Celui De-al Doilea Templu evreiesc, restaurat de Irod cel Mare acum mai bine de 2.000 de ani, și distrus de romani în 70 e.n.

Zidul Plângerii este parte din Vechiul Oraș al Ierusalimului, amplasat lângă un complex sacru venerat de evrei ca Muntele Templului (Har haBáit) și de musulmani ca Sanctuarul Nobil (Haram Ash-Sharif ), foarte aproape de Biserica Sfântului Mormânt a creștinismului. An de an, mulțimi uriașe se adună la peretele considerat sfânt pentru sesiuni de rugăciune, iar vizitatorii adesea lasă bilete în crăpăturile dintre pietre.

Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) monitorizează starea fiecărei pietre din Zidul Plângerii și a început să repare suprafețele afectate.

Cum este reparat Zidul Plângerii din Ierusalim

Folosind un ascensor mobil, echipa de la IAA injectează cu o seringă medicală un mortar pe bază de calcar în golurile și fisurile din pietre. „Este cea mai bună metodă posibilă de refacere a pietrelor și cea mai bună apărare împotriva intemperiilor”, a spus Yossi Vaknin, de la IAA, citat de Reuters.

Nu doar condițiile climatice au afectat Zidul de Vest al Ierusalimului, plantele au prins rădăcini și păsările și-au făcut cuiburi în perete, făcând lucrările de reparații și mai necesare.

Zidul a fost ridicat în anul 37 î.e.n., la ordinul lui Irod I (Irod cel Mare), regele Iudeei, care a decis să restaureze și să mărească Cel De-al Doilea Templu, aflat în centrul vieții spirituale evreiești din epocă. Irod a ordonat construirea a patru ziduri în jurul esplanadei, pentru susţinerea ansamblului edificiului.

Zidul Plângerii este singura rămășiță a Celui De-al Doilea Templu, distrus în anul 70 e.n. de către romani pe fondul represiunii Primului război evreo-roman (sau a Marii Revolte a Evreilor) ce a durat timp de șapte ani (66-73).

Vă recomandăm să citiți și:

Un mic tezaur de  monede din aur, descoperit în Ierusalim

Cât de grea era viaţa pentru creştini şi evrei atunci când arabii controlau Ierusalimul. În şcolile creştine se preda Coranul, iar drumul către Hotelul Intercontinental a fost pavat cu pietrele de mormânt ale evreilor

Întrebări şi răspunsuri controversate despre Ierusalim, centrul religios al celor trei mari religii monoteiste, care va deveni capitala Israelului

Descoperire uimitoare: să fie într-adevăr acesta locul în care a fost îngropat Iisus? S-a aflat vârsta Mormântului Sfânt din Ierusalim

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase