Home » D:News » Elevii defavorizați au pierdut 24 de săptămâni de școală, într-un an de la închiderea școlilor

Elevii defavorizați au pierdut 24 de săptămâni de școală, într-un an de la închiderea școlilor

Elevii defavorizați au pierdut 24 de săptămâni de școală, într-un an de la închiderea școlilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.03.2021

Elevii fără posibilități materiale, fără acces la internet, fără programe de educație remedială, fără profesori calificați în metodologia predării digitale au pierdut până la acest moment 24 de săptămâni de școală, arată o analiză făcută de World Vision România la un an de la închiderea școlilor.

Potrivit unui comunicat al World Vision România (WVR), în 11 martie s-a împlinit un an de declararea oficială a pandemiei şi de la prima zi în care școlile din România s-au închis, iar educația s-a transferat în online.

Conform organizației, aproape un milion de copii înscriși în învățământul preuniversitar din mediul rural se află în fața unui moment critic

40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la școlile din mediul rural, nu au făcut școală online, din diverse motive: din cauza problemelor financiare familiile lor nu le-au putut asigura un smartphone sau un calculator cu care să lucreze; nu au avut conexiune la internet – 1 din 3 sate în care World Vision activează are zone cu semnal slab sau inexistent; profesorii nu au fost pregătiți să predea și să-și examineze elevii online; nu au avut un loc acasă unde să participe la lecțiile online. Ca rezultat, elevii care nu au avut acces la internet au pierdut 24 de săptămâni de școală”, se arată în comunicat.

Mai puțini elevi la Evaluarea Națională

Reprezentanții organizației susțin că cel mult 70% dintre elevii de clasa a VIII-a din cele mai vulnerabile comunități din mediul rural au participat la Evaluarea Națională.

„Această statistică ne dovedește că riscul ca rata de părăsire timpurie a școlii să crească este unul foarte mare, în condițiile în care în România abandonul școlar este oricum la al treilea cel mai mare nivel din Europa. Este important să nu-i uităm pe acești copii lăsați în urmă, să-i ajutăm să continue să învețe, iar programele dedicate lor sunt esențiale. Jumătate din elevii care au participat la examenul de Evaluare Națională au obținut note sub 5 la matematică”, se mai spune în comunicatul WVR.

Efectele pandemiei au fost resimțite inclusiv de familiile acestor copii. În vara anului trecut, 60% dintre părinți nu au lucrat, iar 50% dintre familii nu au avut alimente și produse de bază. „În aceste condiții, nu mai poate surprinde faptul că 91% dintre toți copiii au fost afectați din punct de vedere psihologic și că mai bine de o cincime dintre copiii de la sat consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiți”, arată WVR.

Câți elevi nu au acces la internet

La începutul anului 2021, în continuare 237.000 de elevi nu aveau acces la internet și 287.000 de elevi nu aveau echipamente pentru școala online. După decizia de redeschidere a școlilor, peste 80% dintre profesori încă spun că au nevoie de formare în domeniul educației digitale, doi din trei profesori afirmă că este necesar un ghid standardizat pentru educație remedială, iar aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au răspuns unui sondaj al Fundației World Vision România consideră că elevii lor au pierdut din materie în pandemie.

„Acesta este tabloul general al învățământului din România: cu decalaje în creștere între învățământul de la oraș și cel din mediul rural, între cei care au și cei care nu au acces la resurse, decalaje care practic condamnă aproape un milion de copii la o bătălie pentru viitor în care pornesc cu șanse în minus. Și pe care o pot pierde dacă nu intervenim cât mai repede și cât mai adaptat nevoilor fiecărui copil”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

Organizația a anunțat că a realocat fonduri pentru a susține peste 24.000 de copii din programele sale cu alimente, produse de igienă, burse și programe de educație remedială, pentru recuperarea materiei pierdute. Astfel, peste 5.000 de copiii au primit tablete pentru a învăța online, iar 4.000 de elevi susținuți de World Vision au recuperat în curtea școlii o parte dintre orele pierdute. Programele de educație ale fundației au condus la o rată de promovare la examenul de Bacalaureat a elevilor susținuți de World Vision România de 95%, iar peste 50% dintre copiii din programele noastre de educație remedială și-au îmbunătățit rezultatele școlare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase