Home » D:News » Nava cargo care a blocat Canalul Suez poate fi văzută din spațiu. Imaginile surprinse de sateliți

Nava cargo care a blocat Canalul Suez poate fi văzută din spațiu. Imaginile surprinse de sateliți

03.27.2021

Incidentul jenant și extrem de nefavorabil produs de unul dintre cele mai mari portcontainere din lume în Canalul Suez este vizibil tocmai din spațiu.

Sateliții Dove, care aparțin companiei Planet Labs situată în San Francisco, au observat uriașa navă cargo care blochează canalul Egiptului. Totodată, sateliții au surprins și ambuteiajul cauzat de necazul navei. Sateliții Pleiades construiți de Airbus au surprins și ei imagini cu nava cargo blocată.

Portcontainerul numit Ever Given, cu o lungime de 400 metri, a eșuat în timp ce traversa Canalul Suez marți dimineață, 23 martie. Nava s-a blocat în așa fel încât a împiedecat alte nave să treacă prin ruta comercială care conectează Marea Roșie cu cea Mediterană.

Săptămâni bune până când canalul va fi deschis din nou

Zeci de echipe, operatori de salvare și alți lucrători încearcă din greu să elibereze nava cargo Ever Given, însă ar putea trece săptămâni bune până când canalul va fi deschis din nou traficului maritim.

Sateliții companiei Planet Labs au reușit să surprinde imagini inedite cu incidentul maritim. Flota de sateliți Dove, de mărimea unor cutii de pantofi, este capabilă să fotografieze elemente de până la 3 metri lățime de pe suprafața Pământului, scrie Live Science.

Cum s-a împotmolit portcontainerul în capătul sudic al Canalului Suez?

Imaginile surprinse de sateliții Dove miercuri, 24 martie, oferă o perspectivă extrem de apropiată a vasului eșuat. Alte imagini surprinse ulterior surprind și numeroasele nave care așteaptă să treacă prin tunelul blocat dinspre Marea Roșie.

Portcontainerul are o greutate de aproximativ 220.000 de tone și aparține companiei taiwaneze Evergreen. Nava cargo s-ar fi împotmolit în capătul sudic al Canalului Suez din cauza unor vânturi puternice și a unei furtuni de nisip, potrivit Autorității Canalului Suez (SCA).

Vă mai recomandăm să citiți și:

Canalul Suez, blocat de o navă cargo de gabarit mare care a eşuat. Tranzitul a zeci de alte nave a fost afectat

161 de ani de la începerea construcţiei Canalului Suez. A scurtat drumul navigatorilor către Europa la doar câteva ore

Extinderea canalelor maritime duce la  popularea lor cu specii de pești invazive

Ce a fost Criza Suezului?

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult