Home » D:News » Cât de extrem a fost valul de frig în SUA. Americanii au înghețat în case și sateliții au fost dați peste cap

Cât de extrem a fost valul de frig în SUA. Americanii au înghețat în case și sateliții au fost dați peste cap

Publicat: 19.02.2021

Furtuna severă care face ravagii momentan prin sudul Statelor Unite ale Americii a adus vreme atât de rece încât sateliții meteorologi care monitorizează situația nu au mai putut face diferența între nori și sol.

Marți, valul de aer rece provenit din Arctica a înghețat solul atât de mult încât sateliții meteorologici au crezut că solul acoperit de gheață și zăpadă era stratul de nori, care de obicei este mult mai rece decât temperaturile de la suprafață.

Fenomenul a fost observat inițial de Matthew Cappucci, meteorolog la publicația Washington Post. Un efect similar a fost observat și deasupra Canadei, la data 10 februarie.

Vremea extremă a cauzat pagube în toate statele americane

Satelitul din cazul de față este numit GOES-East și folosește senzori cu infraroșu pentru a măsura temperaturile din stratul de nori. De obicei, norii sunt mult mai reci decât suprafața planetei. Algoritmii satelitului folosesc această ipoteză pentru a evidenția stratul de nori din spațiu, chiar și în timpul nopții.

Algoritmii satelitului au fost apoi păcăliți și au confundat temperatura de la suprafață cu cea din nori, colorând suprafața în nuanțe de albastru și mov, culorile folosite de obicei pentru nori.

Cel puțin 20 de oameni au murit, iar 2,8 milioane de oameni au rămas fără curent electric

Vremea extremă a cauzat pagube în toată țara, nu doar în Texas. Valul de aer rece a afectat 30 de state americane, iar în unele locuri temperaturile au fost cu 10 grade mai scăzute decât media normală. Temperaturile scăzute au fost înregistrate în mai multe orașe.

O creștere a cererii pentru electricitate în statul Texas a cauzat pene de curent, astfel că peste 2,8 milioane de oameni au rămas fără curent electric. De asemenea, americanii din Texas au împânzit rețelele de socializare online cu imagini din locuințele lor, în care le-au înghețat acvarii, piscine, apa de la robinet și din toalete.

Președintele Joe Biden a declarat stare de urgență pentru statul Texas. A fost declarată și o urgență de energie electrică, iar locuitorii din 14 state americane se confruntă cu întreruperi de curent. Totodată, cel puțin 20 de oameni au murit din cauza valului de aer rece.

4.000 de țestoase au fost salvate de pe coasta de sud a statului Texas

Fenomenul meteorologic actual din Texas ar fi putut să fie cauzat de încălzirea regiunii din Arctica din cauza schimbărilor climatice, au precizat oamenii de știință, potrivit Science Alert.

Nu doar oamenii au fost afectați de temperaturile extrem de scăzute. Mai multe animale sălbatice luate prin surprindere de valul de frig au trebuit să fie preluate de organizațiile de mediu. Grupul Sea Turtle Inc. a distribuit pe pagina de Facebook mai multe imagini cu 4.000 de țestoase salvate de pe coasta de sud a statului Texas.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Imagini impresionante la Atena. Clădirile antice de pe Acropole au fost acoperite de zăpadă

Cum poate o persoană să moară din cauza frigului?

Un sloi imens de gheață s-a prăbușit peste mai mulți turiști și a ucis o persoană în Rusia

Un „vulcan de gheață” cu o înălțime de peste 13 metri a apărut pe o câmpie din Kazahstan

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase