Home » D:News » Pedepsit în trecut de autorități, Alan Turing este onorat acum de Banca Angliei

Pedepsit în trecut de autorități, Alan Turing este onorat acum de Banca Angliei

Pedepsit în trecut de autorități, Alan Turing este onorat acum de Banca Angliei
Matematicianul Alan Turing / Credit foto: Profimedia
Publicat: 01.04.2021

Denumit în mod obișnuit părintele informaticii, Alan Turing a fost o minte strălucitoare care a deschis calea computerelor așa cum le cunoaștem.

Împreună cu o echipă de la Bletchley Park, centrul de criptanaliză al Regatului Unit, Alan Turing a spart infamul cod Enigma folosit de naziști în al Doilea Război Mondial, utilizând o mașină avansată asemănătoare unui computer modern, și a inventat ideea unei „mașini universale” care să poată executa instrucțiuni și să ruleze programe.

Munca sa a fost esențială în fondarea domeniului informaticii, pe lângă faptul că a fost unul dintre contribuitorii cheie la inteligența artificială odată cu crearea testului Turing.

În ciuda relizărilor sale incredibile, Alan Turing a fost catalogat vinovat de un lucru: era homosexual.

Considerată infracțiune în 1952, homosexualitatea lui Turing i-a adus o urmărire penală pentru indecență gravă și a fost supus unor pedepse severe.

A fost obligat să urmeze un tratament pentru castrare chimică și a fost condamnat atât de către societatea vremii, cât și de către autoritățile de atunci. Un bărbat a cărui muncă a salvat aproximativ 14-28 de milioane de vieți a fost ostracizat și hărțuit în mod repetat de poliție și într-o mare măsură închis în propria casă.

Sinuciderea lui Alan Turing, unul dintre marile eșecuri ale guvernului britanic

În 1954, Turing s-a sinucis la vârsta de 42 de ani după ce a mâncat un măr cu cianură. Deși a fost grațiat în 2013, dispariția lui Alan Turing este adesea văzută ca unul dintre cele mai mari eșecuri ale guvernului britanic, potrivit IFL Science.

Banca Angliei, care a început de ceva timp să înlocuiască banii de hârtie cu cei din plastic, a lansat acum ultimul model de bancnote din polimer, cu fața lui Turing pe el.

Noua bancnotă de 50 de lire cu Alan Turing / Credit foto: Banca Angliei

Este vorba de bancnota de 50 de lire, cea mai mare ca valoare din Marea Britanie. Noua bancnotă se presupune că este cea mai sigură de până acum, conținând diverse indicii despre marea operă a matematicianului și aducând un omagiu vieții sale. De asemenea, Banca a arborat un steag curcubeu în cinstea sa deasupra sediului central din Londra.

„A fost un matematician de frunte, biolog de dezvoltare și un pionier în domeniul informaticii”, a declarat Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei.

„De asemenea, a fost gay și a fost tratat îngrozitor. Punându-l pe noua noastră bancnotă de 50 de lire sterline, îi celebrăm realizările și valorile pe care le simbolizează”, a mai spus el.

Noua bancnotă de 50 de lire din plastic va intra în circulație în 23 iunie, de ziua de naștere a lui Alan Turing.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au confirmat că teoria lui Alan Turing explică misterioasele „cercuri ale zânelor”

Alan Mathison Turing, geniul matematic şi părintele calculatorului care a descifrat celebrele coduri Enigma. Condamnarea pentru ”crima” de a fi homosexual i-a adus moartea la numai 42 de ani

5 dintre primele computere care au făcut istorie – FOTO

Descoperire spectaculoasă pe fundul Mării Baltice: Scafandrii au dat peste o mașinărie Enigma

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase